Egy barázdált arc ezernyi történetet mesél, vidámakat és szomorúakat.
Az emberek többsége azonban szabadulna ráncaitól, nemcsak azért, hogy szebb legyen, hanem mert nem szeretjük, ha a vonásaink rögtön mindent elárulnak rólunk.
A korral a bőrfelület elvékonyodik, az alatta található rétegben csökken a kollagén és az elasztin mennyisége- az előbbi a bőr támasztószövetének alapanyaga, az utóbbi meg a rugalmasságát biztosítja-, mélyen a felszín alatt pedig zsugorodni kezdenek a zsírsejtek. A bőr lassan ráncossá és petyhüdtté válik.
A folyamatot a napfény is gyorsíthatja, amelyeknek ibolyántúli sugarai roncsolják a bőrt, és beindítják a szabad gyökök képződését-ezek az instabil molekulák a kollagén lebontásával további rombolást végeznek.
A dohányzásnak, valamint a légszennyező anyagoknak szintén hasonló hatásuk van.
A szervezet saját antioxidánsainak bevetésével vág vissza: ezek semlegesítik a szabad gyököket. Idővel azonban az utóbbiak egyre inkább túlsúlyba kerülnek, s ettől kezdve a védettség szinten tartása vagy fokozása érdekében még több olyan táplálékot kell fogyasztanunk-például ízletes bogyós gyümölcsöket- amelyek bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat.
A ráncok eltüntetése nemcsak orvosi beavatkozások révén lehet eltüntetni, hanem a helyesen megválasztott ételekkel megelőzhetjük a kialakulását.
Fogyasszunk bőr nélküli csirkehúst, halat, hüvelyeseket, dióféléket
a fehérje segít a szabad gyökök által károsított bőr regenerálódásában.
A fehérjéből az emésztés során aminosavak (a sejtek építőkövei) keletkeznek.
A bőrsejtek és a kollagén gyorsabban regenerálódik, ha bőséges mennyiségű aminosaváll rendelkezésre.
Az olívaolaj tele van olajsavval. Ez egyike azoknak a zsírsavaknak, amelyek elősegítik a sejthártyák és így a bőr rugalmasságának megőrzését.
Az E-vitaminoknak és a bőrt a szabad gyököktől védő antioxidáns polifenol-vegyületeknek szintén jó forrása.
A fokhagyma szervezetünk számára bőrvédő polifenolokkal szolgál.
A bogyós gyümölcsökben több antioxidáns van, mint bármely más gyümölcsben.
A második legjobb a piros alma, de csak héjastul.
Hatékonyan védik a bőrt a ráncoktól a citrusfélék is.
A zöld tea a polifenol-vegyületek valóságos tárháza, nem csoda, hogy a bőrbarát italok listáján előkelő helyen áll.
Lazac, makréla; az ómega-3 zsírsavak csodát tehetnek a bőrünkkel, elősegítik a sejthártya rugalmasságának megőrzését.
Zöldségfélék, hüvelyesek; ha ezekkel is kiegészítjük az étrendünket, bőrünk gyakorlatilag minden olyan tápanyagot megkap, amely rugalmasságának megőrzéséhez szükséges.
A bőrsejteknek rengeteg folyadékra van szükségük, hogy a sejthártyájuk megtartsa rugalmasságát és felvehessék a szükséges tápanyagot.
Naponta minimum 2 liter vizet kell innunk ahhoz, hogy bőrünk sima és rugalmas maradjon.