Receptek zöldségnapra
A fogyókúrázóknak, közülük is a férfiaknak rémálma a zöldséges ételek ideje, vagy éppen a 90 napos diéta során a Zöldségnap.
Nekik, de természetesen mindenki másnak is szeretnek néhány ötlettel segíteni.
Fél kg krumplit pucoljunk meg és kockázzuk fel nem túl apróra. 1 fej fokhagymát tisztítsunk meg és nem túl apróra vágjuk fel. Jénai tál aljára pici vagy olívaolajat teszünk és szépen egymásra rétegezzük a krumplit, a fokhagymát, friss rozmaringot (kb. 10 centis ágacska), 5-6 levél zsályával fűszerezzük meg ujjnyi vizet teszünk alá, meg kell sózni, borsozni, majd a sütőbe magas (180-200 fok) fokozaton süssük 20 percig, néha átkeverve. Akkor jó, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú, a konyha pedig illatozik a fűszerektől. Rendkívül finom önálló ételként vagy köretként is.
Másik egyszerű finomság szintén krumpliból. A krumplit jól megmossuk és héjában megfőzzük, nem túl puhára. Ezután félbe kell vágni, a közepét pedig kiskanállal kivájni. A kivájt krumplit összekeverjük kis olívaolajjal, felaprított fokhagymával, mustárral. Fűszerezzük pici borssal zöld fűszerrel ízlés szerint, végül hozzáadunk kis mirelit vagy konzerv kukoricát is. A pépet a kivájt krumplikba töltjük és grillezőben vagy sütőben kb. 10 percig sütjük. Friss paradicsommal tálalhatjuk a fogyókúrásoknak, a család többi tagjának pedig akár sajttal is meg lehet bolondítani.
Bár a krumplit sokan tartják egyszerű ételnek, de ennek cáfolataként még egy burgonyás receptet ajánlanék. A krumplikat meghámozzuk, majd kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket előfőzzük, közben a hagymákat felkarikázzuk, sóval, borssal egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Ha már pirul, öntünk rá egy kis balzsamecetet, és közepesen sűrűbbre forraljuk. A krumplik felét egymást félig fedve beletesszük egy tűzálló serpenyőbe, majd rásimítjuk a hagymát, majd a maradék krumplit is rátesszük. Forró sütőben 25-30 percet sütjük, közben 2-3 alkalommal lelapogatjuk. Ha kész, nagy tányérba borítjuk, hogy az alja nézzen felfelé. Köretnek is, de főfogásnak is jó.
Legvégül pedig egy finom egyszerű babétel. Főzzünk kb 30 dkg fehér babot puhára, majd szűrjük le, szárítsuk meg. Hevítsünk fel vajat, pirítsunk meg Mustármagot, feketeborsot, csiliport, egy egy teáskanállal és amikor a fehér mustármag már nem pattog, tegyük hozzá a főtt babot, és kb. tíz percig finoman süssük. Adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomokat, főzzük puhára. A legvégén szórjunk rá kurkumát, sót, és főzzük még egy rövid ideig.
Jó étvágyat!