Ropogós párolt zöldség Wokban
Ez egy olyan étel, amely nemcsak a szájnak, de a szemnek is ízletes. Az édeskés piros és sárga paprika, valamint a pikáns zöld paprika kombinációja szemnek sem utolsó látvány. Az állandó kevergetés közben végzett párolás megőrzi a paprika vitamintartalmát is. Ha mindezeket még ropogós répával, babcsírával, főtt gombával és gyömbérgyökér dúsítjuk, nemcsak egészséges és ízletes, de pompás látványt nyújtó salátát is kapunk, amelyet rizzsel vagy tésztával tálalhatunk.
A zöldségpárolás titka, hogy először a keményebb, kevesebb nedvességet tartalmazó zöldséget pároljuk.
Hozzávalók
- 20 dkg bármilyen paprika
- 10 dkg friss sampinyonomba
- 2 teáskanál napraforgóolaj
- 3 szelet gyömbér
- 10 dkg babcsíra
- 5 dkg darabokra vágott vajbab
- 3 kanál víz
- 1 kanál sótlan mogyoró vagy kesudió
Elkészítése
Vágja fel a paprikát 3,5 cm-es háromszögekre, a gombát pedig vékony lapokra. Forrósítsa fel a Wokot és öntse bele az olajat. Miután az olaj fölmelegedett, tegyen bele csipetnyi sót és gyömbért. Párolja egy percig, hogy a gyömbér ízt adjon az olajnak.
Tegye bele a paprikát és a répát, majd 2 percig folyamatosan keverve párolja, mielőtt a gombát és a zöldbabot belehelyezné. Mindezeket még 2 percig pároljuk.
Ha ez idő alatt még nem puhul meg a zöldbab, adjon hozzá egy kevés vizet és főzze még 1 percig, majd ha elkészült, tegye bele a mogyorót vagy kesudiót.
Elkészítés után azonnal tálaljuk.
Gombás tészta sonkával szintén Wokban
- 40 dkg tészta
- 2dkg szárított gomba
- 30 dkg sonka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- zöldpetrezselyem
- 2 kanál olaj
- só, bors
Elkészítése
A tésztát megfőzzük,lecsepegtetjük és melegen tartjuk. Közben a bombát 15 percre langyos vízbe áztatjuk,majd lecsepegtetjük róla a vizet. A Wok-ban felforrósított olajban megsütjük az apróra tört fokhagymát, majd beletesszük a gombát, a csíkokra vágott sonkát, az apróra vágott vöröshagymát,
megsózzuk és állandó keverés közben megsütjük, majd kiöntjük a wok-ból és melegen tartjuk. A maradék olajon felmelegítjük a tésztát, majd tálba tesszük Belekeverjük a sonkás-gombás mártást és megszórjuk zöldpetrezselyemmel.