Szeptember van, indiánnyár. Ilyenkor is jólesnek még az üdítő levesek, könnyű saláták, grillezett ételek. Következő receptek elsősorban tej-, tojás-, vagy szójaallergiásoknak szánjuk.
Meggyleves
Kb 1 kg magozott meggy. 3 evőkanál kókusztejpor, csipet fahéj, citromhéj, cukor, kukoricakeményítő, vagy vanilliás pudingpor
Elkészítés : A kimagozott meggyet felteszem főni , jó két liter vízben. Amikor a víz már kezd forrni, hozzáadok három evőkanál kókusztejport, a reszelt citromhéjat, csipet fahéjat vagy két szem szegfűszeget, amelyet a végén kidobok, valamint a meggy édességétől függően cukrot.
Amikor a meggy puhára főtt, besűrítem két evőkanál keményítővel vagy fél tasak pudingporral, amelyet
keményítőhöz hasonlóan előzőleg hideg vízzel kikavartam.A leves langyosan, hidegen egyaránt finom. Ugyan így készíthető el a leves szilvából, vagy egyszerre több gyümölcsből is. Arra viszont vigyázni kell, hogy előbb a keményebb majd a puhább húsú gyümölcsöket tegyük fel főni. Így a végén a megfőtt gyümölcsök állaga egyformán puha lesz.
Finom falatok nyárson
50-80 dkg csirke, vagy pulykamellfilé, 10 dkg füstölt szalonna vagy ( tej-, szójamentes) húsos szalonna, 1-2 paprika, 2 kisebb lila hagyma , só, kevés bors,
Elkészítés : A húst vékony darabokra vágom, (3x3cm) a hagymát felkarikázom, a paprikát és a szalonnát kis hasábokra vágom ( 2x3cm). Az alapanyagokat megsózom és egy nagyon picit borsozom. Elkészítéskor hurkapálcikára felszúrom a szalonnát, paprikát, húst, hagymát, majd ezt megismétlem a pálca végéig. A nagyobb hússzeleteket félbehajtva húzom a nyársra. Kevés olajjal megkenem, majd grillrácsra teszem, és megsütöm. Fontos, hogy a tűz ne lángoljon,hanem hamvadó parázs legyen, mert akkor szépen átsül, és nem ég meg. Természetesen sütőben is elkészíthető úgy, hogy a nyársakat a grillrácsra helyezzük, és alátolunk egy nagy sütőtepsit, hogy felfogjuk a lecsepegő zsírt. A hurkapálcát üresen maradó részét alufóliával becsomagolom, hogy ne égjenek meg sütés alatt. Aki kedveli a cukkinit, padlizsánt, koktélparadicsomot, nyugodtan szinesítse a nyársra valókat.
Tökmagos paradicsomsaláta:
A paradicsomot felszeletelem, picit megsózom és leöntöm tökmagolajjal. Máris tálalható, sültekhez vagy uzsonnára tej-, tojás-, szójamentes pirítóssal.
A tökmagolaj ma már nagyobb üzletekben is megvásárolható, nem csak a bioboltokban. Nincs olaj íze, olyan mintha pirított tökmagot rágcsálnánk. Gyerek a tökmagolajba mártogatott kenyeret is fogyaszthatnak.