Hozzávalók:
1.5 kg savanyú káposzta
4-5 evőkanál olívaolaj
1 kg kicsontozott csirkemell filé (ha már unod, másfajta húst is választhatsz)
2 csapott evőkanál tengeri só
2 közepes vöröshagyma
2-3 csipet bors
1 csapott teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A savanyú káposztát átöblítjük, maja felforrósított olajon, kevergetés közben megdinszteljük, közben apránként vizet adva hozzá, puhára pároljuk.
Ha ügyesek vagyunk, ezzel egy időben összehozhatjuk a pörkölt alapot.
A megtisztított és igen apróra vágott vöröshagymát olíva olajon aranysárgára pirítjuk, majd levesszük a tűzről, és összezavarjuk némi pirospaprikával. Egyetlen perc alatt, folytonosan kevergetve megpirul. Vigyázzunk rá, nehogy megégjen!
A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk, és a pirított hagymához keverjük. 2-3 percig együtt dinszteljük őket, majd sóval, borssal ízesítjük, és annyi vizet öntünk rájuk, hogy a húst ellepje. (Erre a célra szívből ajánlom a száraz vörösbort, amitől még finomabb lesz. Az alkoholtól nem kell tartani, hiszen a főzés során tapintatosan elpárolog.)
Fedő alatt puhára főzzük az ételt. A főzés időtartama természetesen a hústól függ! Fehér húsok esetén általában bő félóra elég, vörös húsok 45-50 perc alatt sem mindig puhulnak meg eléggé.
Amikor a káposzta és a hús is megfőtt, a pörköltet összekeverjük a káposztával, végül 4-5 percig együtt főzzük.
Ízlés szerint tejföllel tálalható.
Tanácsok:
Javasolt köret: puffasztott rizs vagy búza.
Javasolt ital: a hús fajtájához illő száraz bor