Reumás megbetegedések kezelésénél a gyógyszerek szedése és az esetleges kiegészítő terápiás módszerek mellett mi magunk is sokat tehetünk az állapot javítására. Elsősorban a táplálkozásra érdemes odafigyelni, ezzel sokat tehetünk a jobb közérzet és a mielőbbi tünetmentesség eléréséért. Mivel a gyulladás egyik okozója lehet a túlzott állati fehérje fogyasztása, ezért törekedni kell a húsfélék arányának csökkentésére az étrendben. Ugyanakkor fontos a fokozott kalcium bevitel, ezt érdemes savanyított tejtermékek (túró, kefir, joghurt), és olajos magvak evésével pótolni. A tengeri halak heti két-három alkalommal történő fogyasztása sokat javíthat állapotunkon, hiszen ezek gazdagok a sejtmegóvó hatással rendelkező omega-3 telítetlen zsírsavakban. Omega-3 zsírsavat nagymértékben tartalmaz még a búzacsíra-, len- és repceolaj is. A búzacsíra olajnak gyulladáscsökkentő hatása is van inolsav tartalma miatt, mely megtalálható az olajos magvakban és a szójákban is. Emellett érdemes általánosságban is a minél egészségesebb étrend kialakítására törekedni, melynek része a sok zöldség és gyümölcsfogyasztás, elsősorban nyers, esetleg párolt formában a vitamintartalom megőrzése miatt. A fehérlisztből készült pékáruk, tésztafélék lecserélése teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre szintén fontos része az étrendváltásnak. Nassolásra édességek helyett majszoljunk valamilyen gyümölcsöt, akár aszalt formában is, vagy müzli szeletet. A túlcukrozott, kémiai adalékanyagokkal telített üdítőitalok helyett oltsuk szomjunkat ásványvízzel, gyümölcs-vagy zöldteával illetve frissen facsart gyümölcslevekkel. Általánosságban elmondható még, hogy kerüljük a tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó konzerveket, félkész ételeket, törekedjünk ezek teljes elhagyására étrendünkből.
Címkékegészséges étrend omega-3 reuma taplalkozas vitamin
Ezt mindenképpen olvasd el!
Reumás fájdalmak csökkentése
Gyerekkoromban, még csak idős emberektől hallottam, hogy fáj a válluk, térdük, fájnak az izületeik, és …