Hozzávalók:
1 db tök
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
csipetnyi erős paprika
ízlés szerint friss kapor, vagy szárított kaporlevél
1 csapott evőkanál vegeta
1-2 evőkanál tengeri só
4dl tejföl
kb. fél liter 1.5-ös tej
Elkészítés:
A tökkel nem tökölünk, rögtön meghámozzuk, félbevágjuk, és ha szükséges, kikanalazzuk a magvát. Legyaluljuk, besózzuk, és ennyi szenvedés után bő 10 percig állni hagyjuk.
Az olajat felforrósítjuk, a tűzről levéve, kevergetés mellett hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet, majd visszatesszük a tűzre. Alig 1-2 percig sütjük (ha ez alatt megég a rántás, szaftosat káromkodunk, és újra kezdjük). Amikor a cucc elérte az aranybarna színt levesszük a tűzről, és megtréfáljuk némi pirospaprikával.
A levet eresztett tököt kinyomkodjuk, mielőtt összekeverjük a rántással. A tejfölt apránként, kevergetve adjuk hozzá, a tűzre téve 2-3 percig főzzük. A tejet ezután löttyintjük hozzá, annyit, hogy a szemérmes tököt épphogy ellepje.
Végül, a kaprot és a vegetát hozzáadva, úgy 30-40 percig főzzük.
Tanácsok:
Javasolt köret: tükörtojás, sült virsli (részemről mindkettő).
Javasolt ital: száraz vörösbor.