Hozzávalók:
A piskótához:
6 db tojás
• 12 dkg Norbi Update 1-es süteményliszt (Az Update 1-es liszt 30% erejéig „hígítható” teljes kiőrlésű liszttel!)
• 1 kávéskanál vaj
• 1 db citrom
• folyékony édesítő’
A krémhez:
8 db tojás
• 2 teáskanál felaprított citromfű
• 1 evőkanál Norbi Update 1-es süteményliszt
• 2 db citrom
• 6 dl tej
• folyékony édesítő
Elkészítés:
Először a piskótát készítsd el! Válaszd szét a tojásokat (óvatosan, nehogy a sárgája belemenjen a fehérjébe, mert akkor nem tudod majd habbá verni).
Keverd habosra a sárgáját, aztán add hozzá a citrom lereszelt héját és kifacsart levét.
Ezután keverd bele az Update l-es süteménylisztet, valamint – finom, lágy mozdulatokkal
– a kemény habbá vert tojásfehérjét, és édesítsd a masszát a saját ízlésed szerint.
A tésztát terítsd vékonyan egy kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 180 lókon körülbelül 15 percig.
Amíg megpirul, elkészítheted a süti töltelékét: a tojássárgáját citromlével, citrom héjával, édesítővel és evőkanálnyi Update l-es süteményliszttel simára kevered, majd a lassan forrósított tejhez adva egészen addig kevergeted, amíg krém állagúvá nem sűrűsödik.
A tűzről levéve beleteszed az apróra vágott citromfüvet, s az így kapott krémmel vékonyan megkened a piskótát.
Bevallom, számunkra az utolsó mozzanat, a tészta feltekerése volt a legnehezebb. Amikor először csináltuk, elég sokat bénáztunk Rékával, végül salamoni döntésre jutva az egészei egyszerűen félbehajtottuk, így is nagyon ízletes volt, bár utólag Réka anyukája elárulta, hogy ha asztalkendőre tesszük a megkent tésztát, az összetekerés szinte gyerekjáték.
Csak óvatosan fel kell emelni a kendő egyik szélét, és a piskóta engedelmesen tekeredik.
Tanácsok:
CITROMTEKERCS
A krémes sütik nagy tragédiája, hogy az Update-kódokban nincs tizedesvessző.
Hiába l-es mondjuk a tészta, ha a krém „lerontja” (vagy éppenséggel fordítva).
Itt nem működik az állagszámítás, ami főleg a töltött süteményeknél általános probléma.
Ezért is örültem nagyon, amikor sikerült kidolgozni az alábbi süti receptjét.
Könnyen elkészíthető, sokan szeretik és mértékkel egyáltalán nem hizlal.