Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
8 evőkanál zabkorpa
2 ek. natúr kakaópor
2 ek. folyékony édesítő
2 ek. 12% tejföl
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál víz
Túrókrémhez:
1,5 cs. zsírszegény túró (kb. 35-40 dkg)
1 cs. sovány tejpor (9 dkg)
1 dl tejföl
reszelt citromhéj
1,5 ek. folyékony édesítő
Zseléhez:
7 dl szénsavas ásványvíz
fél cs. narancs ízű Bolero italpor
2 cs. vaníliás Oetker pudingpor
1 ek. folyékony édesítő (nem feltétlen kell)
Elkészítés:
Tészta:
A tojások sárgáját elkeverjük az édesítővel, a vízzel és a tejföllel. Hozzáadjuk a zabkorpát a szódabikarbónával, majd a kakóport. Végül hozzákeverjük a felvert tojásheférje-habot. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben sütjük. A sütőt elő kell melegíteni, és a sütőajtót a sütés alatt nem szabad nyitogatni!
Túrókrém:
Mivel az ötlet a U1 Raffaello golyótól származik, úgy kell nekiállni, mint annak: a tejporhoz kanalanként keverjük hozzá a tejfölt. Utána hozzáadjuk az áttört túrót, az édesítőt és a citromhéjat. Kicsit hűtőbe rakjuk, hogy összeáljon.
Zselé:
Először elkészítjük a Bolero italport: egy másfél literes ásványvízhez hozzákeverjük a csomag italport (óvatosan, mert a szénsav miatt kifut!). Ebből kimérünk 6 dl-t, és feltesszük forralni. 1 dl-ben pedig elkeverjük a 2 cs. pudingport. Ha valaki édesen szereti, hozzákeverhet még édesítőt. Ha felforrt, hozzáadjuk a pudingos masszát, és 1-2 percig forraljuk. Langyosra hűtjük.
A kihűlt tésztalapra rákenjük a túrókrémet, majd a langyos zselét. Hűtőbe teszük, hogy megdermedjen a zselé és a krém.
Tanácsok:
Az eredeti Mirinda recept tésztájába olajat (1 dl) is kell rakni. Mivel én ezt kihagytam, egy kicsit szárazabb lett. Esetleg ha valaki ezt nem szeretné, tehet bele 1-2 kanálnyi olívát.
Bolero helyett lehet Norbis italport is használni,vagy bármilyen diabetikus üdítőt, a lényeg, hogy szénsavas legyen!
Zabkorpa helyett pedig természetesen lehet U1-es Norbi lisztet is használni!
Második alkalommal már nem tejporrral, hanem zselatinnal készítettem a túrókrémet. Ebben az esetben tejport nem rakok bele, viszont 2 csomag (50 dkg) túró megy bele. 2 dl langyos vízben el kell keverni 3 púpos kiskanál zselatint, s felforralni. Kicsit hűteni, s ha langyos, hozzákeverni a túrókrémhez, majd rákenni a sütire.
Végül, de nem utolsósorban egy újabb tipp, amit kedves fogyistársamtól, Icustól származik: ha zabkorpa helyett búzakorpával készül a piskóta, nem lesz olyan száraz! Én még nem próbáltam, de ő esküszik rá!
Elkészítési idő: 45 perc