Hozzávalók:
4 személyre
2 közepes padlizsán
1 közepes vöröshagyma
1-2 gerezd fokhgyma
6 ek. olivaolaj
1 doboz hámozott konzervparadicsom (nem cukrozott)
35 dkg darált sovány hús (ki mivel szereti)
5 dkg zabpehely
1 csokor petrezselyemzöld
5 dkg sajt
só, bors
Elkészítés:
A padlizsánt 1 cm vastag karikára vágjuk, sózzuk, 10 percet állni hagyjuk. A padlizsánt kinyomkodjuk, zúzott fokhagymával és aprított petrezselyemzöld felével megkenjük, és egy nagy serpenyőben mindkét oldalukon aranybarnára pirítjuk a karikákat. Közben a hagymát apróra vágjuk, az olivaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Ha a hús már majdnem puha, hozzáöntjük az előzőleg felkockázott paradicsomot (a levét is), ízesítjük a petrezselyemmel, összeforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a zabpelyhet.
Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, beleteszünk egy réteg padlizsánt, ráöntjük a húsos ragut, majd betakarjuk a maradék karikával. Reszelt sajttal megszórjuk, 180-190 fokos sütőben 45 percig sütjük.
Tanácsok:
Egyszerűbb és könnyebb, mint a hagyományos rakott zöldség, ízre nem rosszabb semmivel. A zabpehely laktató és egészséges, szép állagot biztosít, a kész étel ízén nem érződik. Szeletelés előtt hagyjuk 20 percig állni, akkor szép kockákat vághatunk. Tejföllel is finom.
Elkészítési idő: 60 perc