Hozzávalók:
- 1 adag édes omlós tészta vagy 375 g kész tészta
- töltelék
- 45 g vaj
- 220 g finom kristálycukor
- 310 g darált mandula
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 30 g liszt
- 2 tojás
- 4-5 szilva, vastag szeletekre vágva
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és belesimítjuk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. Az alját és az oldalát villával megszurkáljuk. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, és rizzsel vagy más nehezékkel kitöltjük. Hat perc sütés után a sütőpapírt és rizst kivesszük, a sütő hőfokát levesszük 180 °C-ra, és a tésztát újabb 6 percre visszatesszük, amíg aranybarna nem lesz. A töltelékhez a vajat robotgép segítségével kikeverjük a cukorral és a mandulával. Beleöntjük a vaníliakivonatot, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. A krémet a tortalapra simítjuk, belenyomkodjuk a szilvaszeleteket, és 30-40 percre visszatesszük a sütőbe, míg a tészta aranybarnára sül, és a gyümölcs megpuhul. Felszeleteljük, és vaníliafagylalttal kínáljuk. Nyolc adag lesz belőle.
Hozzávalók:
- 500 g feldarabolt fehér csokoládé
- 2 evőkanál víz
- 180 g darabokra vágott vaj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- porcukor
Egy 18 cm-es négyszögletes tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A csokoládét, a vizet és a vajat lassú tűzön felmelegítjük. Miután a csokoládé felolvadt, még tíz percig tovább főzzük, és közben folyamatosan kevergetjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliakivonatot és a magokat. Beleöntjük a tortaformába, és két órára a hűtőbe tesszük. Ha megszilárdult, kockákra vágjuk.
Szórjunk porcukrot egy tányérba, és a kockák tetejét, illetve alját forgassuk bele, az oldalát hagyjuk csupaszon.
Kávé mellé kínáljuk. Tizenhat adag lesz belőle.