A friss gyümölcs a legjobb vitaminforrás. Amíg tehetjük, fogyasszunk, minél többet belőle. A piros és fekete bogyósokban rengeteg az antioxidáns anyag, mert szervezetünkben semlegesítik a szabad gyökök hatását. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek károsítják a sejteket, szerepük van a rákos és egyéb betegségek kialakulásában. Ellenük a szervezet termel ugyan bizonyos mennyiségű antioxidáns, ám a legtöbbet a táplálékból nyeri. Az eper, a vörös szőlő, a fekete áfonya, a málna, a fekete és piros ribizli, a szeder mind kiváló erre a célra. A vörös áfonya szintén antioxidáns-forrás, sőt, a csodagyümölcs például kimondottan a húgyúti megbetegedésekre javasolt, nőknek, férfiaknak egyaránt. Negyed-félévente való kúraszerű fogyasztása segít a felfázásos, fertőzéses megbetegedések megelőzésében, gyógyításában, ami a hidegebb időszakban igen hasznos lehet. Néha azonban nehéz frissen megtalálni a fenti vitaminforrásokat. Erre kínálnak megoldást a kapszulákban, levekben, illetve a porított formában „bespájzolt” gyümölcsök, zöldségek. A porított formát azért ajánlják, mert egyáltalán nincsenek benne adalékanyagok. Igen sokféle zöldségek, gyümölcsöt tartalmazó készítményt lehet kapni. Hasonlóképpen természetes vitaminforrást jelenthet egy-egy jól megválasztott, százszázalékos gyümölcstartalmú ital. Arra kell figyelni az ilyenek vásárlásánál, hogy tartósítószer- és adalékanyag-mentes legyen a termék. a C-vitamin túlzott bevitele például megterheli a veséket, ezért a legjobb, ha nagyobb mennyiséggel csak októberben kezdjük erősíteni a szervezetet.
Címkékantioxidáns gyümölcs szabad gyökök vitaminforrás
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után
A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …