A levesek kedvelői a levest az étkezés legfontosabb fogásának tartják.
Ha a leves rosszul sikerül, elronthatja az egész étkezést.
Az étrend összeállításánál nagyon fontos a leves helyes megválasztása: nehezebb, tartalmasabb ebédet mindig könnyebb, míg könnyebb ételekből összeállított étkezést inkább táplálóbb, laktatóbb levessel vezessünk be
Hozzávalók
- 50 dkg hal
- 20 dkg vegyes zöldség
- 25 dkg burgonya
- 1 kanál zsír
- 1 dl tejföl
- 2 zöldpaprika
- pirospaprika
- néhány szem bors
- ½ citrom leve
Bármilyen halat-de lehetőleg pontyot -a szokásos módon megtisztítunk, darabokra vádjuk, besózzuk. Az ikrát vagy a tejet is hozzáadva.
A vegyes zöldséget-és a burgonyát-megmossuk, megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és a szeletekre vágott zöldpaprikával együtt a zsíron egy kissé átpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb. 1,5 l vízzel, ízesíthetjük néhány szem borssal, és kb.1/2 órát főzzük. Amikor a zöldség megpuhul, beletesszük a haldarabokat, az ikrát vagy a haltejet, és néhány percig főzzük még.
Közben néhányszor rázzuk meg a fazekat, nehogy a hal leégjen.
Tálalás előtt a tejfölbe citromot csavarunk, és a levesbe öntjük.
Aki szereti,2-3 kanál reszelt tormát is tehet bele.
Halleves
Hozzávalók
50 dkg vegyes haldaraboka1 kis fej vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
15 dkg gyökér
5 dkg zeller
1 babérlevél
1 kávéskanál pirospaprika
1 kanál ecet
4 dkg zsír
5 dkg liszt
1 zsemlemorzsa1 dl tejföl
só, bors, törött bors, cukor
A megtisztított halat 1,5 l sós, gyengén ecetes, babérleveles, borsos, hagymás vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
A haldarabokat kiszálkázzuk, és a halhúst félretesszük.
A zsírból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, elkeverjük benne a pirospaprikát, föleresztjük egy kevés hideg vízzel, és a levesbe öntjük. Beletesszük a kiszálkázott halhúst, a tejfölt, néhány percig forraljuk, ízlés szerint ecettel, egy kevés cukorral utána izésítjük, és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.