A máj képes az élelemből szerzett zsírokat tárolni, majd később szükségszerűen kibocsátani. Nagymennyiségű huzamos zsírfogyasztásnál a máj nagyon jelentős mennyiségű zsírt képes visszatartani. Ha a szervezetbe huzamosabb időn keresztül nagy mennyiségű zsírpótlók kerülnek be (pl. alkohol), vagy az anyagcsere folyamata hibás és nem képes a zsírokat felhasználni (pl. tbc), a májsejtek és így a máj elzsírosodik. Ahogy a máj elzsírosodik, a szerv ruganyossá válik, szélei lekerekednek, megnagyobbodik, tokja feszes lesz, az ujjbenyomatot megtartja és a színe sárgásrózsaszínné válik. Ha a kiváltó ok megszűnik, a máj lassan javulásnak indulhat. Ha a kiváltó ok továbbra is fennáll, a máj zsíros degenerációja idővel májzsugorhoz (cirrhosis) vezethet.
Ezt mindenképpen olvasd el!
Vízfejűség (Hidrokefália)
Valamely okból az agyvíz áramlása akadályozottá válik, de változatlanul termelődik, ezért az nem tud megfelelően …