A burgonyát, úgy tűnik, igazságtalanul vádolják azzal, hogy hizlaló étel üres kalóriákkal – derül ki Joe Vinson pennsylvaniai kémiaprofesszor kutatásaiból. Jóllehet glikémiás indexe viszonylag magas, a burgonyát tévesen tartják egészségtelennek, sőt tele van olyan fontos tápanyagokkal, amelyek csökkenthetik a túlsúlyt és a magas vérnyomást.
A burgonya szót meghallva az emberek többségének a hízás, a szénhiidrátok és az üres kalóriák jutnak eszébe. Valójában nem olajban sütve és vaj nélkül egy burgonya körülbelül 110 kalóriát, valamint rengeteg vitamint és hasznos fitokemikáliát tartalmaz.
A nyers burgonyában – keményítő formájában – sok az emészthetetlen rost, 100 gramm körülbelül 77 kalória. Gazdag C-, B6-, B1- és B3-vitaminban, káliumban, magnéziumban, vasban, cinkben, foszforban, karotinoidokban. Ekkora mennyiség meglepően a napi C-vitamin szükségletünk negyedét fedezi.
Vinson professzor egy 18 fős csoport segítségével tesztelte a burgonya egészségre tett hatásait – a csoport tagjai mind magas vérnyomásban szenvedtek. Naponta kétszer kaptak burgonyát héjával egy hónapon keresztül (lila fajtát, amely karotinoidokban gazdagabb). Egy hónap múlva megvizsgálták őket, és átlagosan 4,3 százalékkal csökkent a diasztolés, 3,5 százalékkal a szisztolés vérnyomásuk, ami nem elhanyagolható, tekintettel a vizsgálat rövid időtartamára. Ez idő alatt senki nem hízott és nem számolt be egészségromlásról.
Vinson professzor ezt a hatást a burgonyában található fitokemikáliákkal hozza összefüggésbe, és úgy véli, más zöldségekkel együtt igen hatásos lehet a magas vérnyomás kezelésében. Vizsgálatait lila burgonyával végezte, és tervezi ugyanezt az elterjedt fehér színűvel is, amelytől szintén jó eredményekre számít.
Címkékburgonya elhízás magas véryomás
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után
A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …