A csontritkulás megelőzése megfelelő kalcium bevitellel
A csontritkulás kialakulásának megelőzésében nagy szerepe van jó néhány életviteli tényezőnek mint például a dohányzás mellőzése, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése vagy a mozgásban gazadag életmód. Ezeken felül igen kiemelt szerepe van a megfelelő táplálkozásnak és azon belül is a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelnek.
Mennyi kalciumra van szüksége egy embernek naponta?Ez életkortól és nemtől függő dolog, de azt lehet mondani, hogy nőknél 19 és 50 éves kor között 1000 mg/ nap, 50 éves kor felett 1300 mg/ nap mennyiség ajánlott. Férfiaknál 19-70 éves korig 1000 mg/ nap, 70 éves kor felett pedig 1300 mg/ nap a javasolt.
Mik azok az élelmiszerek, melyekben a legtöbb kalcium található?A legtöbb kalcium a tejtermékekben van, de javasolt a halak, diófélék és különböző zöldségek fogyasztása is. A tejtermékek közül a tejet, a joghurtot és a sajtokat érdemes kiemelni.
Hogyan növelhető a napi kalcium bevitel?Nem kell nagy dolgokra gondolni csak például naponta 3-5 alkalommal fogyasszunk tejterméket! 10 dkg kemény (zsíros sajt például 800 mg, míg puha félzsíros párja 500 mg körüli kalcium mennyiséget tartalmaz. 2,5 dl tej illetve 2 dl joghurt egyenként 300 mg kalciummal bír. 10 dkg szardínia vagy 15 dkg mandula is szintén a 300 mg-os kategóriába tartozik.
Bár sok dolog vezethet a csontritkulás kialakulásához, mégis érdemes a megfelelő táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetni a megelőzés érdekében! Ha csak a megfelelő kalcium bevitelre odafigyelünk, már sokat tettünk a csontjaink egészségéért!
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!
