Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy olyan fehérje, amely a fajtától függetlenül minden halban megtalálható. Ennek ellentmondani látszik az a japán vizsgálat, mely szerint ellenanyag-termelésünk tájspecifikus, tehát aki az egyik halra allergiás, az a másikra nem.
A gyakorlat is ezt látszik bizonyítani, mert sokszor észleljük, hogy, a beteg a pontyhalászlé titán csalánküitéses, ugyanakkor a rántott tonhal egyáltalán nem okoz nála tüneteket.
Nagyon gyakran jelent gondot annak az eldöntése, hogy a hal fogyasztása után jelentkező tünetek valódi allergiás reakciók-e vagy sem, ugyanis a hal húsa igen magas hisztamin-tartalmú. A gyomor-bél rendszerünk nem mindig képes rá, hogy olyan nagy mennyiségű hisztamint bontson le, mint ami a halfogyasztás urán szükséges lenne. Ez a„külső” hisztamin nem különbözik az általunk termelt anyagtól, így felszívódva a megtévesztésig ugyanolyan tüneteket okoz, mintha allergiás reakció zajlott volna le: az illető kipirul, szédülést érez, esetleg emelkedik a vérnyomása. Ilyenkor antihisztamin-tartalmú gyógyszerek
gyorsan segítenek. Különösen gyakran előfordulhat ilyen gond lazac fogyasztása után, mivel a lazac nagy mennyiségben tartalmaz hisztamint. Mindezt azért érdemes tudni, mert alapos hőkezeléssel csökkenthetjük a hal hisztaminszintjét.
Címkékallergia atka ekcéma hal ház pollen por szénanátha szója tehéntej
Ezt mindenképpen olvasd el!
Rovarcsípés által okozott allergia
Időnként olvashatunk az újságban olyan híreket, melyek rejtélyes közúti balesetekről számolnak be: semmilyen magyarázat nincs …