Egy ember koleszterinszintje lipoproteinekből épül fel, amelyek lehetnek alacsony és magas sűrűségűek. Az alacsony sűrűségű lipoproteineket LDL-nek, a magas sűrűségűeket HDL-nek nevezik. Minden emberben található koleszterin, ez lényegében véve zsír a szervezetünkben. A májban termelődik, és létfontosságú a szervezet számára, mert több hormon alapanyaga. Rossz koleszterinnek az LDL-t tartják, mert lerakódik az artériák falára és ezzel lassítja a véráramlást. Így nő a szívbetegségek, szívinfarktus kockázata. A HDL-t jó koleszterinnek tartják, mert segít eltávolítani ezeket a lerakódásokat. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az emberi szervezetnek ne lenne szüksége mindkettőre. Az egészséges élethez az is hozzátartozik, hogy jelen legyen bennünk a normális LDL és HDL szint is. Ha valami a szervezeten belül nincs rendben, akkor azt az LDL szintünk képes jelezni, ezért fontos funkciót lát el. De mit is jelölnek pontosan ezek a betűk? A HDL vagyis High Density Lipoprotein, csak “jó” koleszterinként ismert. Ha a szervezetben alacsony, megnő az infarktus, érelmeszesedés veszélye. Ebben az esetben rendszeres testmozgással és étkezéssel lehet növelni. Menopauza után is csökkenhet, ezt hormonpótlással szokták helyrehozni. Az LDL vagyis Low Density Lipoprotein rossz koleszterinként ismert. Jellemzően akkor fordul elő, ha valaki koleszterinszegény táplálkozást folytat. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel a szintje akár csökkenthető, vagy emelhető is. Zsíros húsok, tojás tartalmaz magas koleszterinszintet. Főzés hatására nem tűnik el az ételekből.
CímkékHDL hús koleszterin LDL lipoprotein zsír
Ezt mindenképpen olvasd el!
Koleszterincsökkentő étrend
REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, …