Etetést követően mintegy 30 ml hasnyál termelődik a hasnyálmirigyben. Szénhidrát-, fehérje- és zsírbontó enzimeket tartalmaz. A szénhidrátokat az amiláz, a fehérjéket a tripszin, a zsírokat pedig a lipáz nevű enzim bontja. A májsejtek által termelt és az epehólyagban összegyűlő epe (naponta kb. 200 ml) epefestékből, epesavakból és nyálkából áll. Az emésztés szempontjából az epesavak szerepe a legfontosabb; emulgeáló hatásuknak köszönhetően a vízben nem oldódó zsírokból apró zsírgolyócskák keletkeznek, melyekhez jobban hozzá tud férni a zsírbontó – lipáz – enzim. A béltartalom tovahaladása és állandó keveredése a zavartalan emésztés előfeltétele. A bél izomzat ritmikus összehúzódása és elernyedése egyrészt összekeveri a pépes béltartalmat az emésztőenzimekkel, másrészt továbbítja azt a patkóbéltől a végbél felé. A továbbító bélmozgásokat perisztaltikus mozgásoknak is nevezzük. A vékonybél és a vastagbél határán elhelyezkedő billentyűszerű nyíláson át, kisebb részletekben jut a béltartalom tovább a vastagbélbe. Itt elsősorban víz szívódik vissza, emésztés már nem történik. A vastagbélben élő baktériumok, azonban melyek összességét bélflórának is nevezzük, képesek lebontani a táplálékban található növényi rostokat, cellulózt. A vastagbélen áthaladó béltartalom végül, mint bélsár a végbélben gyűlik össze. A bélsár emészthetetlen táplálékrészeket: szőrt, tollat, nehezen emészthető csontokat, porcokat, cellulózt, továbbá baktériumokat és azok anyagcseretermékeit, továbbá emésztetlen tápanyagokat és vizet tartalmaz. A bélsár külső jellemzőit a táplálék minősége határozza meg. A kutyák bélsarának kellemetlen szagát a fehérjék rothadása során keletkező anyagok okozzák. A felhalmozódó bélsár reflexesen váltja ki a bél sárürítést. Kutyáknál ez a reflex, neveléstől vagy megszokástól függően szabályozható. Az egészséges kutya naponta, legfeljebb azonban két-három naponként ürít bélsarat. A lebontott és oldott állapotú tápanyagok a bélfalon keresztül felszívódva a vérbe vagy a nyirokfolyadékba jutnak át. Ez a latin eredetű szóval reszorpciónak nevezett folyamat a bélnyálkahártya sejtjein keresztül történik. A vízben oldott tápanyagok könnyen felszívódnak, a zsírban oldódók felszívódásához ezzel szemben az epesavak emulgeáló hatása szükséges.