Az angol muffin a viktoriánus Angliából származik, ahol már a 18. században nagy népszerűségnek örvendtek. Akkoriban az úgynevezett muffin man minden reggel és délután megtalálható volt az utcán, ahol fején egyensúlyozta a tálcát, mely tele volt a szebbnél szebb kis tortácskákkal. Az angol muffint általában reggelire vagy teához vajjal és lekvárral fogyasztották. Angliából az USA-ba vándorlók vitték át aztán magukkal a receptet. Észak- Amerikában aztán kicsit átalakult a recept, mert ott nem kelttésztából, hanem sütőporral készítik el.
Ez az egyszerűen elkészíthető sütemény méltán lett népszerű, hiszen nem csak hogy nagyon finom, de a hozzávalók variálásával újabb és újabb recepteket gyárthatunk mi magunk is! 12 db elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükség: 12 dkg teljes kiörlésű liszt, 14 dkg. finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál vanilia vagy fahéj, 1 tojás, 14 dkg barna cukor, 12,5 djg vaj vagy margarin, 2, 8 dl tej. A vajat helyettesíthetjük 0,8 dl növényi olajjal, a tejet pedig azonos mennyiségű joghurttal. Ezek az alap összetevők. Ezekhez még tetszés szerint adhatunk 6 dkg durvára vágott mogyorót, mazsolát vagy csokoládét. Ha pedig inkább a gyümölcsös sütiket kedveljük, akkor 25 dkg friss gyümölcsöt vagy befőttet adagoljunk az alaphoz.
Az elkészítésnél először a lisztet a sütőport és a szódabikarbónát keverjük össze. A magokat vagy a csokoládédarabot is ehhez adjuk. Egy másik edényben felverjük a tojást majd hozzáadjuk a zsiradékot és a cukrot valamint a tejet. Ha gyümölcsöt szeretnénk bele tenni, azt ehhez adjuk hozzá. Ha ez megvan, akkor összekeverjük a lisztes keverékkel és rögtön a sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 160-180 fokon kb. 20-25 percig aranybarnára sütjük. Ha megsült, hagyjuk 5 percig pihenni és csak azután vegyük ki a sütőformából!