A szója ma már mindenféle formában, sót félkész ételek formájában is kapható. Feltehető, hogy olcsósága miatt terjedt el mind az élelmiszeriparban, mind a kereskedelemben. Kétségtelen, teljes értékű növényi fehérjének tekinthető, így a szójára nem érzékenyeknek nagyon egészséges táplálék. Sajnos, a szója gyakran okoz allergiát. A tehéntejre allergiások nagy százaléka érzékeny a szójára is.
A szójában kétféle fehérje is van, mely allergiát okozhat. Ezek ellenállnak a magas hőmérsékletnek is, ezért főzés, sütés után is megőrzik allergizáló tulajdonságaikat. Mivel az élelmiszeriparban vagy tejporadalékot tesznek a szalámiba és a felvágott árukba, vagy szóját, nehéz olyan húsforráshoz hozzájutni, amely a betegnek ne lenne ártalmas. Ráadásul az esetek döntő többségében a kereskedő sem tudja húsárujának összetételét. A szója nem létfontosságú táplálék, az allergiások tehát nyugodtan kihagyhatják étrendjükből. Sokat segítene nekik az élelmiszeripar, ha a termékeken fel lennének tüntetve a pontos összetevők, vagy ha gyártanának tisztán húsból készült felvágottakat.
A szója a tehéntejhez hasonlóan változatos klinikai tüneteket okozhat. Ha a csecsemő tehéntej- és szójaallergiában szenved, felmerül a kérdés, egyáltalán milyen tápszert adhatunk neki. Újabban kaphatók hidrolizált fehérjék felhasználásával készült tápszerek, amelyek igen kevéssé allergizálnak. Sajnos előfordulhat, hogy a gyári kezelés során nem tökéletesen bontották el a fehérjéket, s így az ilyen tápszer is panaszt okozhat.
Címkékallergia atka ekcéma ház pollen por szénanátha szója tehéntej
Ezt mindenképpen olvasd el!
Rovarcsípés által okozott allergia
Időnként olvashatunk az újságban olyan híreket, melyek rejtélyes közúti balesetekről számolnak be: semmilyen magyarázat nincs …