Az ajurvédában az íznek (szanszkritul rasa) fontos szerepe van, csakúgy, mint az étel hőmérsékletének és viszkozitásának, hiszen az adott doshán belül ezek teremtik meg az egyensúlyt. Az ajurvéda hat különböző ízt ismer: az édeset (Melyek az édes ízek? Cukor, gyümölcslevek, méz, rizs, korpás búzakenyér, teljes kiőrlésű gabonák, tészta, tej, krém, vaj, indiai bivalytejből készült kisütött vaj, olajok, húsok, diófélék, édes gyümölcsök (pl. sárgabarack, füge, datolya, őszibarack, sárgadinnye, körte, kókuszdió) és zöldségek (pl. répa, uborka, burgonya).), a savanyút (Melyek a savanyú ízek? Joghurt, sajtok, citrusfélék, zöld szőlő, paradicsom, ecet, erjesztett ételek, savanyúságok.), a sósat (Melyek a sós ízek? Tengeri só, sós mogyoró, sós halak, húsok, tengeri ételek, tengeri alga, moszatok.), a csípőset (Melyek a csípős ízek? Minden paprika- és borsféle (chili, cayenne, fekete bors), gyömbér, vöröshagyma, fokhagyma, retek, mustár.), a keserűt (Melyek a keserű ízek? Keserű zöldségek, rebarbara, kurkuma, bimbók, rügyek, görögszéna, tonik, koffein, nikotin.) és a fanyar (Melyek a fanyar ízek? Éretlen banán, alma, áfonya, gránátalma, brokkoli, káposzta, karfiol, saláta, spenót, bab, lencse, tea.) ízt. Ha ezek az ízek a lélek-test típusának megfelelő kombinációt alkotják, akkor ezzel kiküszöbölhetjük a bizonyos ízek után érzett kínzó vágyunkat, amely egyébként túlevéshez vezet.
Az ajurvédikus táplálkozás fontos eleme az emésztés, vagy az emésztést serkentő tűz (szanszkritul agni). Az emésztéshez tartozik a felszívódás és a kiválasztás is. Ha az emésztést serkentő tűz nem elég erős, akkor a szervezet nem képes tökéletesen kiválasztani a tápanyagokat. Így a szervezetben felhalmozódnak a toxikus maradványok (szanszkritul ama), amelyek megakadályozzák a kiválasztási folyamatot. Ezért nagyon fontos, hogy csak akkor együnk, ha kellőképpen éhesek vagyunk. Meg kell tanulni helyesen enni: minden egyes falatot alaposan meg kell rágni, hogy az emésztési folyamat már a szájban elkezdődhessen. Az emésztés a gyomorban folytatódik, ahol a gyomornedv tovább bontja a táplálékot, hogy az felszívódhasson a vékonybélben, majd a véráramba kerülve táplálja a sejteket. Ezalatt a hulladékanyag „elkészül” a kiürülésre.
Címkékajurvéda haj hajápolás hajhullás szabadgyökök Szépség taplalkozas víz zsírsavak
Ezt mindenképpen olvasd el!
A zsírszövet eltávolítása
Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …