A tofu

A szójasajt vagy szójatúró néven is ismert lágy, sárgásfehér tofu úgy készül, hogy a főtt szójabab megőrlésével nyert „tejet” kalcium-szulfát hozzáadásával megszilárdítják. A tofu sok fehérjét, de nagyon kevés telített zsírsavat tartalmaz, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. 10 dkg párolt tofu energiatartalma mindössze73 kcal.A tofu önmagában meglehetősen ízetlen, ezért édességek, és sós ételek készítéséhez egyaránt felhasználható. Két alapváltozata van: a lágy tofu, amely elsősorban öntetek, mártások, továbbá tejmentes jégkrém, sajttorta készítéséhez használható, és a kemény tofu, amely pácolással tehető ízletesebbé. A kemény tofu nagyon sokféle módon elkészíthető- keverve sütéssel, habarva, savanyítva, füstölve, továbbá roston, olajban, sütőben, kövön sütve is.A párolt tofu jó kalciumforrás, hiszen kalcium-szulfáttal készül, de tartalmaz mangánt és E-vitamint is. Mivel foszfor, és vas is van benne, különösen fontos szerepet játszhat a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendben. Sok ételben hús helyett is felhasználható.Kutatások folynak annak megállapítására, hogy a szójabab és származékai védelmet nyújthatnak-e a rák (különösen az emlőrák), a csontritkulás és a változás korát kísérő tünetek ellen. Ezt a védő hatást a szójában levő úgynevezett fito ösztrogénektől reméljük, amelyek az ösztrogén nevű női nemi hormonhoz némileg hasonló módon hatnak. A szójabab és származékai segíthetnek a vér koleszterinszintjének csökkentésében, s ezzel védelmet nyújthatnak a szív-, és érrendszeri betegségek ellen is.Mivel a feldolgozás során a rostokat eltávolítják belőle, a tofu rendkívül könnyen emészthető. Tudni kell azonban, hogy sütés közben mintegy 15%-nyi zsiradékot szív magába. Az is közismert, hogy a szója sok embernél allergiás reakciót okoz.Friss tofu vásárlásakor fontos a termék szaga-ha savanyú, akkor ne vegyük meg! A tofut öblítsük le, tegyük frissen engedett hideg vízbe, s azzal együtt hűtőszekrénybe. A vizet naponta cserélni kell, a tofu pedig 3-4 napon belül felhasználandó!

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!