Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz.
Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék néha komoly tüneteket is okozhatnak, anafilaxiás sokkban végződő esetek is előfordultak már. Ha a beteg nem veszi komolyan a figyelmeztetést, nagy mennyiségben eszik a magvakból, súlyos állapotban kerülhet kórházba.
Enyhébb eseteket nehéz felfedezni, mert gyakran nem azonnal jelentkezik a hatás, hanem később, több órával az elfogyasztás után. Ilyenkor nem könnyű kideríteni, melyik étel lehetett a bűnös. A mogyorófélék – zsírtartalmuk miatt a nehezen emészthető ételféleségek közé tartoznak, ezért az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk őket. Ha nagyon megterheljük a gyomrunkat, akkor – akárcsak a húsvéti tojás esetéhen – könnyen előfordulhat, hogy, a szervezetünk számára idegen fehérjék is felszívódnak, és panaszt okoznak nem valódi allergiás mechanizmussal.
Allergiás tünetet válthat ki a napraforgómag, a pisztácia és a dió is.
A dió a szálüregben hólyagos elváltozásokat okozhat, de bármilyen allergiás tünetet is előidézhet. A mák elsősorban nem valódi allergiát okoz, hanem – az eperhez hasonlóan – direkt módon hisztamint szabadít fel a szervezetben, s így tünetei hasonlítanak az allergiához.
Címkékallergia atka dió ekcéma fehérje ház mogyoró napraforgó pollen por szénanátha szója tehéntej
Ezt mindenképpen olvasd el!
Rovarcsípés által okozott allergia
Időnként olvashatunk az újságban olyan híreket, melyek rejtélyes közúti balesetekről számolnak be: semmilyen magyarázat nincs …