Az aszalás az egyik legősibb konzerválási módszer. Ennek az eljárásnak köszönhetően a gyümölcsöket a téli hónapok során sem kell nélkülöznünk. A gyümölcsök szárított formában különleges ízűek, mindemellett az elpárolgott víz miatt magasabb a tápanyag koncentráció bennük. Szárított gyümölcsökkel akkor is tudjuk pótolni a szervezet ásványi anyag szükségletét, ha már nincsenek kéznél friss gyümölcsök. Az aszalt gyümölcsök valóságos energiabombát jelentenek számunkra, hiszen a szárítás után a tápanyagtartalom meghatszorozódik/nyolcszorozódik bennük. Aszalt formában a gyümölcsöknek megnövekszik a természetes cukortartalma is. A sárgabarackban például ilyen formában megsokszorozódik a béta-kariton és a vas mennyisége. Frissen is sok káliumot tartalmaz a sárgabarack, de aszalva még több van benne, ami elengedhetetlen a vízháztartás megfelelő működéséhez. A szárított sárgabarack első számú vasforrásnak számít. A szőlő aszalt változata, a jól ismert mazsola is olyan, a szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, foszfor. Ráadásul 75%-os a cukortartalma. A szárított datolya és füge is hasznos bizonyul egészségünk megőrzése szempontjából. Ha rendszeresen fogyasztjuk, többet nem lesz szükség hashajtóra, mert lendületbe hozza az emésztést. Az aszalt szilva is hatékonyan kezeli az emésztési problémákat. Tartalmaz káliumot, B-vitaminokat és aszkorbinsavat. Az ananász azoknak jöhet jól, akiknek túl kevés a gyomorsava, hiszen a benne található fehérjebontó enzim, a bromelain elősegíti a gyors emésztést. Gyakorlatilag nincs olyan gyümölcs, vagy zöldség, amit ne lehetne szárítani. Aszalt gyümölcsökért nem kell messzire menni, akár otthon is elkészíthetők. Csak órák kérdése az egész.
Címkékaszalt gyümölcsök előnyök szárítás tápanyagtartalom
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után
A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …