Baklava

Ha szeretjük az igazán kiadós, tömény ízű süteményeket, bátran nekifoghatunk a balkáni országok kedvelt ünnepi édességének, a baklavának, amit neve és kinézete ellenére cseppet sem bonyolult elkészíteni.

Hozzávalók

  • 50gr apróra vágott mandula
  • 50gr apróra vágott pisztácia
  • 75 gr finomított kristálycukor
  • kevés tej
  • 115 gr rétestészta
  • 75 gr olvasztott és újrahűtött vaj
  • A sziruphoz
  • 115 gr finomított kristálycukor
  • 7,5 cm hosszú fahéjrúd
  • 1 szegfűszeg
  • 2 db őrölt kardámom
  • 75 ml erős feketekávé

Mielőtt hozzáfognánk bármihez is, kapcsoljuk be a sütőt 180 ˚C-ra. A mandulát és a pisztáciát keverjük össze a cukorral, és kb. fél deci tejjel, csak amennyit a keverék felvesz, de ne legyen folyós. Vajazzunk ki egy sütőformát, és vágjuk fel a réteslapokat a sütőforma méretére, majd helyezzük bele egy réteslapot, aminek a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal. Ezt a műveletet háromszor végezzük el, azután szórjuk a réteslapok tetejére a mandulás-pisztáciás keverék felét, és egyengessük el. Erre újra fektessünk réteslapot, szintén megvajazva, három rétegben. A maradék tölteléket is öntsük rá a lapokra, szépen elsimítva. Erre újra jöhet három réteg réteslap, amiknek a széleit óvatosan nyomkodjuk be. Egy éles kés segítségével jelöljük be átlósan a szeleteket, és tegyük a sütőbe 20-25 percre, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő alatt elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat öntsük egy tálba, és melegítsük forrásban lévő víz felett, amíg a cukor teljesen elolvad. Ha kész, vegyük le a tálat, takarjuk le, és hagyjuk állni 20 percig. Ha kivettük a baklavát a sütőből, és a szirup már megkeményedett, melegítsük fel, és úgy öntözzük meg vele a sütemény tetejét. Akkor szeleteljük, amikor már kihűlt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sárgadinnye koktél

A nyári hónapokban igen sokan fogyasztanak koktélokat, mivel íz és látványvilágban is nagyon kellemes élményt …

Leave a Reply