Az emberek általában szívesen fogyasztanak több, kevesebb csokoládét. Mint ismeretes a kakaó Dél-Amerikából származik, az őslakos indiánok az ie. 600-as években már jól ismerték. Később az amerikai kontinens felfedezői is megkóstolhatták a kakaó és víz keverékéből származó italt. Lassanként Európában is ismertté vált, bár volt időszak amikor felismerve jótékony hatását, patikában árusították. A csokoládékészítésben áttörés a XIX. sz-ban történt, amikor már elő tudták állítani a kakaóport, és azt kakaóvajjal elegyítve megkapták az első csokoládékat. Ma már szerencsére rengeteg féle csokiból válogathatunk.
Ha nem pusztán csokoládéra, hanem inkább belőle készült süteményre vágyunk, jó választás a következő tortarecept kipróbálása. Készítsünk először egy 6 tojásos kakaós piskótalapot, a szokott módon. Mindenkinek megvan az erre bevált módszere, de a lényeg a tojások felverése, akár szétválasztva a fehérjét a sárgájától, akár egyben hagyva/ így kicsit tovább kell verni/, közben hozzá a 6 evőkanál cukrot, végül a 6 evőkanál lisztet kevés sütőporral, és 1-2 kanál kakaóval óvatosan hozzá kell keverni. Használhatunk sima,- vagy réteslisztet, sőt 1-1 kanál lisztet helyettesíthetünk darált dióval, vagy mandulával. Lehetőleg kör alakú tepsiben, kb. 180 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez kb. 25 dkg étcsokit beletördelünk 4 dl tejszínbe, és ezzel lassú tűzön felfőzzük. MIután levettük a tűzhelyről, időnként kevergessük. Ha kihült, kevés narancsaromát, esetleg kandírozott narancsdarabkákat tehetünk bele. Tegyük 1-2 órát hűtőbe. Ezután úgy verjük fel a csokis tejszínünket, mintha tejszínhabot készítenénk. Fontos, hogy jó kemény legyen. A tortalapot három részre vágjuk, és megkenjük a töltelékkel. Még finomabb lesz, ha az egyik csokirétegre ráfektetünk marcipánt. Ehhez natúr marcipánt kell vásárolni, amit porcukros deszkán vékonyra nyújtunk, és így helyezzük a csokirétegre. Ez természetesen megdrágítja a tortánkat, de így nagyon finom lesz. A krém mennyisége elegendő arra, hogy a tortában lévő két rétegen kívül a külsejét is bevonjuk vele, amelyet szeletelt mandulával díszíthetünk. Azok készítsék el, akik szeretik az „ütős” csokis édességeket.
Címkékcsokoládé kakaó marcipán sütés tejszín torta
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hideg, banános narancsleves
A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …