A tésztakészítés titkát állítólag Marco Polo hozta Kínából Olaszországba 1295-ben, bár ez a feltételezés sérti az olaszokat, akik már a császárkori Rómában otthon gyúrták a tésztát.
A tésztaételek azóta meghódították a világot. Az elkészítés módja ezerféle.
Első tésztakülönlegesség, amit be szeretnék mutatni, az a Pirított chilis marha spagettivel. Az összeállítása kb. 40 percet vesz igénybe, és a teljes főzési idő kb. 20 perc.
Hozzávalók:
50 dkg spagetti, 40 dkg sovány marhahús (hátszín), 15 dkg szójababcsíra, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 teáskanál friss gyömbér, 1/2 teáskanál chilipaprika (cseresznyepaprika), 3 evőkanál (földimogyoró) olaj, 1 1/2 teáskanál szójamártás, néhány csepp szezámolaj (elhagyható), 1 púpozott evőkanál felaprított friss korianderlevél
Forrásban lévő, bő, sós vízben éppen csak puhára főzzük a tésztát. Leszűrjük, visszatesszük a fazékba, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ismét leszűrjük, újra visszatesszük a fazékba, és egy evőkanál (földimogyoró-) olajat keverünk hozzá. Félretesszük.
Nagy serpenyőben vagy wokban felforrósítunk egy evőkanál olajat, és megpároljuk a szeletekre vágott hagymát. Ügyeljünk, hogy ne piruljon meg. Ha megpuhult, belekeverjük a zúzott fokhagymát, a finomra vágott gyömbért és az összemorzsolt chilipaprikát, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott marhahúst, és erős tűzön, állandóan kevergetve barnára pirítjuk. Beletesszük a szójamártást, a szezámolajat, a felaprított szójababcsírákat és a korianderlevelet. Ha kell, sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele még chilipaprikát is. Tovább kevergetve összemelegítjük, és egy másik edénybe tesszük. Újra kevés olajat töltünk a wokba, beletesszük a kifőtt tésztát, erős tűzön jól átforgatjuk. A húscsíkokat a tészta tetejére halmozva tálaljuk.
Jó étvágyat!