A kenyérárak rohamos emelkedésével és a régi ízek eltűnésével a legtöbben sóhajtozva gondolunk arra, milyen jó is lenne otthon kenyeret sütni. Sokan e gondolatnál fel is adják, mert úgy vélik, a házi kenyérsütés rengeteg macerával jár, és nem megoldható dagasztógép vagy kenyérsütő nélkül. Pedig ezen eszközök hiányában is alig másfél-két óra alatt ott illatozhat az asztalunkon az általunk készített ropogós kenyér.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- fél csomag szárított vagy fél kocka friss élesztő
- 2 dl langyos víz
- 2-3 evőkanál olaj
- fél teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Mielőtt hozzákezdenénk a tészta összeállításához, kapcsoljuk be a sütőt. A lisztet egy nagyobb méretű tálba szitáljuk, a közepére mélyedést formálunk. Beleöntünk egy kevés vizet, majd a vízbe szórjuk (friss élesztő esetén belemorzsoljuk) az élesztőt, arra a cukrot, azután egy száraz, tiszta konyharuhával takarjuk le. 10-15 percig hagyjuk állni lehetőleg jó meleg helyen, például a sütő ajtajának közelében.
Amikor letelt az idő, gyúrjuk össze egyneművé a tésztát addig, amíg nem ragad az ujjainkhoz, majd dagasszuk 10 percig. Ha ezzel készen vagyunk, formáljuk buci alakúra, tegyük sütőlapra vagy egy megfelelő méretű tepsibe, kenjük meg vízzel a tetejét egy ecset segítségével, és tegyük be a langyosra előmelegített sütőbe. Fedjük le benedvesített konyharuhával, így pihentessük nagyjából 60 percig, amíg kétszeresére nem kel – természetesen kikapcsolt sütőben. Ha már szép nagy a buci, visszakapcsolhatjuk a sütőt, és 220 fokon körülbelül fél óra alatt süssük ropogósra. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük. Nehéz lesz kivárni!