Az ételallergia az immunrendszer kóros válaszreakciója az ételösszetevővel szemben. Általában az immunrendszer tévesen veszélyesnek ismeri fel az ételösszetevőt, a fehérjét a legtöbb esetben és védekező reakciót indít el. A leggyakoribb ételek, amik allergiát okozhatnak: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Ezek az ételek általában a felnőtteknél okoznak problémát. A gyerekeknél a leggyakoribbak a tej, a szójás ételek, ritkább esetben a kagyló, valamint a mogyoró. Az ételallergiával hasonló tüneteket okozhat az un. étel intolerancia. Ebben az esetben nem az immunrendszer vált ki védekező reakciót, hanem a gyomor, bél, egyszóval az emésztőrendszer. A leggyakoribb és legismertebb ezek közül a laktóz intolerancia, mely igen megnehezíti az ebben szenvedők sorsát, mivel a laktóz számtalan termékben megtalálható a tej mellett. Az ételallergia tünetei igen „változatosak” lehetnek, attól függően, hogy az allergiát kiváltó ételből mennyit fogyasztottunk, illetve, hogy nincs-e más allergiát okozó körülmény is egyidejűleg. A leggyakrabban és leglátványosabban előforduló tünete a csalánkiütés, ami nagyon kellemetlen, égő-viszkető érzés. Ezenkívül előfordulhat még: hányinger, hasmenés, gyomorfájdalom, a csalánkiütéstől eltérő bőrelváltozások, viszketések, súlyosabb esetben nehézlégzés, mellkasi fájdalom, esetleg gége ödéma (légutak duzzanata), valamint az anafilaxia, mely egy nagyon súlyos, életveszélyes, allergiás tünet együttes. Az előbb már említett étel intolerancia tünetei sokkal enyhébbek és eltérőbbek. Tünete lehet a hányingeren és a gyomorfájdalmon kívül többek között a has felpuffadása, gyomorégés, hasmenés, fejfájás, ingerlékenység. Az allergia kialakulásához a szervezetnek már legalább egyszer már találkoznia kellett a kiváltó anyaggal. Legelső alkalommal, az allergiát kiváltó anyaggal szemben az immunrendszer ellenanyagot termel, de még tünetet nem okoz, viszont amennyiben újra fogyasztjuk az ételt, az immunrendszer már mint „ellenséges” anyagra tekint és kiváltja az allergiás tüneteket, a reakciót és nagymennyiségű védekező anyagot termel. Az allergiás tünetek megjelenése függ attól, hogy testünk mely részén szabadult fel nagyobb hisztamin. Ennek megfelelően lehet az allergiás tünet orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, esetleg súlyos esetben gégeödéma. Az ételallergia – bár elég hihetetlennek tűnik -, de bizonyos mértékben örökölhető is.
CímkékÉtelallergia meghatározása tünetei
Ezt mindenképpen olvasd el!
Poratka allergia
Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …