Mint valami távol-keleti csodára, úgy néztünk a wokra nem is olyan régen. Mára már általánosan elterjedt a használata, s talán nem is túlzunk, ha azt állítjuk, a legtöbb háztartásban megtalálható valamelyik fajtája.
Az is igaz, hogy sokan csupán serpenyőként használják. Padig a wok sokkal többet tudd. Szinte mindent. Pirítani, sütni, párolni csakúgy lehet benne, mint akár főzeléket készíteni vagy levest főzni. És nem kell keresgélni az edények között aszerint, hogy egy, két, három vagy négy személyre készítünk ételt, mert a wok ideális formája miatt kiválóan alkalmas egészen kis adagok elkészítésére ugyanúgy, mint egy négy-őt fős család „ellátására”
Ha megfelelően használjuk, a wok remekül megőrzi az alapanyagok ízét és állagát-vagy éppen úgy alakítja át ezeket, ahogy mi szeretnénk.
Kezelése, tisztítása egyszerű, nem kíván sem speciális eszközöket, sem különleges tisztítószereket, tárolása során nem igényel több helyet, mint egy nyeles lábos.
Tessék kipróbálni, a wok mindig kézhez áll!
Hong Kong-i marhahúscsíkok
Elkészítési idő 50 perc.
Hozzávalók 4 személyre
45 dkg marhahús
10 dkg vöröshagyma
5 dkg gyömbér
4 paradicsom
22 dkg sárgarépa
2 kiskanál barna cukor
1 mokkáskanál fűszerkeverék
2 evőkanál olaj
2 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál rizsbor
só
A wokban fölforrósítjuk az olajat, és 3-4 percig sütjük rajta a csíkokra vágott marhahúst. Hozzáadjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, a gyömbért, a paradicsomot és a sárgarépát. Dobva-rázva 2-3 percig sütjük, majd a szójaszósszal, a rizsborral és a fűszerekkel ízesítjük. Meglocsoljuk 2 evőkanál vízzel, és közepes lángon 10 perc alatt készre pároljuk.
Csirkecombok illatfelhőben
Elkészítése 90 perc
Hozzávalókból
- 80 dkg kisebb csirkecomb
- 15 dkg vöröshagyma
- 10 dkg póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 5 dkg zellergumó
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg liszt
- 1 dl vörösbor
- 1 babérlevél 1 kis szál rozmaring
- 1 szál kakukkfű
- szurokfű(oregánó)
- 1 dl olaj
- őrölt bors
- só
Összekeverjük a sót,a borsot,a zúzott fokhagymát,az szurokfűt(oregánó) és a reszelt citromhéjat,majd a húst erősen bedörzsöljük vele. A combokat lisztbe forgatjuk,és felhevített zsiradékon pirosra sütjük.Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát,a felkarikázott sárgarépát,a vékonyra metélt zellert és a póréhagymát,és meglocsoljuk borral. Babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal és borssal, majd puhára pároljuk.