
Fedett helyen tårólt zöldségek
A pincĂ©ben, garĂĄzsban, pajtĂĄban Ă©s egyĂ©b fedett helyisĂ©gben valĂł zöldsĂ©g tĂĄrolĂĄsnak szĂĄmtalan hasznos elĆnye van, többek között az is, hogy a tĂĄrolt zöldsĂ©g fĂ©lĂ©khez könnyebben hozzĂĄfĂ©rhetĂŒnk, mint a veremben, prizmĂĄban tĂĄroltakhoz. sajnos a modern hĂĄzak pincĂ©i, garĂĄzsai stb. olyan jĂłl szigeteltek, hogy tĂĄrolĂĄsra kevĂ©sbĂ© alkalmasak. Legtöbb esetben az a baj, hogy a hĆmĂ©rsĂ©klet nagyon magas, a levegĆ pedig szĂĄraz. Ilyen helyisĂ©gekben a zöldsĂ©g gyorsan elveszĂti a frissessĂ©gĂ©t, elfonnyad, kiszĂĄrad. A legtöbb tĂĄrolĂĄsra kerĂŒlĆ zöldsĂ©gfĂ©le ugyanis fagypont körĂŒli hĆmĂ©rsĂ©kleten tĂĄrolhatĂł a legjobban, nĂ©hĂĄny közĂŒlĂŒk viszont a fagypont alatti hĆmĂ©rsĂ©kletet is elviseli, pl. a vöröshagyma, pĂłrĂ©hagyma, a petrezselyem, a pasztinĂĄk, a bimbĂłskel Ă©s a kelkĂĄposzta. Ezeket ĂĄtfagyĂĄs utĂĄn â ha lassĂș Ă©s egyenletes a felmelegedĂ©s â tovĂĄbb tĂĄrolhatjuk, illetve kĂĄrosodĂĄs nĂ©lkĂŒl fogyaszthatjuk. Amilyen mĂ©rtĂ©kben emelkedik a tĂĄrolĂłtĂ©r hĆmĂ©rsĂ©klete, olyan mĂ©rtĂ©kben rövidĂŒl meg a tĂĄrolĂĄsi idĆ Ă©s növekszik a tĂĄrolĂĄsi vesztesĂ©g. Fedett tĂ©rben a lĂĄdĂĄkon kĂvĂŒl, juta Ă©s papĂrzsĂĄkokban is lehet zöldsĂ©get tĂĄrolni. FĂłlia zsĂĄkban csak rövid idei tĂĄrolhatĂłk a zöldsĂ©gek, mert a rothadĂĄs veszĂ©lye igen magas. A pincĂ©ben, kamrĂĄban Ă©s mĂĄs hozzĂĄfĂ©rhetĆ helyen tĂĄrolt zöldsĂ©geket a tĂ©l folyamĂĄn ellenĆrizzĂŒk, vĂĄlogassuk ĂĄt, a romlottakat, sĂ©rĂŒlteket tĂĄvolĂtsuk el. A gyökĂ©rzöldsĂ©get a pincĂ©ben vagy garĂĄzsban vagy mĂĄs helyisĂ©gekben homokra fektetve rĂ©tegezzĂŒk. A lerakott sort leszĂłrjuk homokkal, majd Ășjabb sor gyökeret rakunk rĂĄ Ășgy, hogy egymĂĄssal ne Ă©rintkezzenek.
KapcsolĂłdĂł fĂłrumok:
- fehĂ©rjedĂșs zöldsĂ©gek
HozzĂĄszĂłlĂĄsok (0)
Jelentkezz be, hogy hozzĂĄszĂłlhass!
BejelentkezésMég nincs hozzåszólås.
LegyĂ©l az elsĆ, aki hozzĂĄszĂłl!
