Ajánlott fajták: Május király, Edgar, Tavaszi hajtató.
Palántanevelés
Március elejei ültetéshez a vetést január 10-15. között végezzük el, s a
palántákat január 25. és február 5. között tűzdeljük 4-5 cm-es tápkockákba.
Nevelhetünk palántát KITE-plant tálcákban is, erre a célra a nagyobb
lyukméretűeket használjuk. A földdel töltött tálcákba január 20-25. között vessük a magvakat (lyukanként két szemet). Kezelés után ritkítsuk,
fészkenként csak egy szálat hagyjunk meg. A salátánál is a folyamatos
növekedésről és fejlődésről kell gondoskodnunk a palántanevelés ideje alatt.
A hőmérsékletet 5 és 16 °C között tartsuk, a nevelés utolsó hetében eddzük a növényeket a hűvösebb környezethez.
Ültetés, takarás, ápolás
Amint a föld fagya kienged, március első napjaiban, 5-10. között, ültessük ki a
salátapalántákat. A talaj előkészítésnél és az érett, szerves trágya
bemunkálásánál a karalábénál leírtak szerint járjunk el. A saláta termesztése
során az őszi alaptrágyázáshoz nem szabad félérett trágyát használni, mert a
botritiszes betegség a részben bomlatlan növényi maradványokról átterjed a
salátára. Műtrágyázáskor legyünk óvatosak, mert a saláta a többi
zöldségnövénynél érzékenyebb a talaj nagyobb sótartalmára.
Az ágyásonkénti növényelrendezéshez a karalábénál leírtak az irányadók, így
négyzetméterenként salátából is 10 db-ot ültethetünk ki. Ne ültessük mélyre, a tápkocka kétharmada kerüljön a földbe. Így nem fertőződik a talajtól, és nagy fejeket fejleszt.
Ültetés után az ágyásokat 400 lyuk/m2 nyitottságú fóliával takarjuk.
A saláta nagyon vízigényes. Ültetés után öntözzük, iszapoljuk be a palántákat,
majd a továbbiakban igény szerint öntözzünk kb.20 mm-es vízadaggal. A
fejképződés kezdetén öntözzük utoljára, később ne, mert a sok víz hatására a
záródó kemény fejek fellazulnak (kinyílnak). Öntözés után, gyomosodás
esetén a talaj felső részén gyökerező salátát sekélyen kapáljuk vagy csak gyomláljunk.
A fólia leszedése
A 400 lyuk/m2 nyitottságú fóliát nem hagyhatjuk szedésig a salátán, bár
ránézésre látványos, de laza fejek nőnek, és az áru a piaci manipulációt nem
bírja, csomagolás, szállítás, forgalmazás közben sok vizet veszít.
Fejesedéskor az alacsonyabb hőmérséklet és a sok levegő kedvez a kemény
fejek képződésének, ezért a tenyészidő második felében, április közepén
szedjük le a fóliát, hogy jó minőségű, kemény fejű legyen a saláta.