A forró csokinak két fajtája van. Lehet készíteni „sima” forró csokit, melynek az alapja főleg kakaós, és fehér forró csokit is. A receptek itt megtalálhatóak:
Forró csoki 4 személyre:
- 6 evőkanál cukormentes kakaópor
- 6 evőkanál cukor
- ½ liter tej
- ½ liter tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál fahéj
- mazsola
- tejszínhab
A kakaóport összekeverjük a cukorral, és adjuk hozzá a tejet, és kezdjük el melegíteni. Keverjük hozzá a tejszínt, a fahéjat, a vaníliás cukrot, és forrósítsuk tovább, de ne forraljuk fel. Folyamatosan kavargassuk melegítés közben. A poharak aljára tegyünk mazsolát, majd öntsük rá a forró csokit. A tetejére fújjunk tejszínhabot, és szórjunk rá kakaóport.
Fehér forró csoki 4 személyre:
- 1 liter tej
- 1 rúd fahéj
- 1 csomag vanília cukor
- 15 dkg fehér csoki
- tejszínhab
- reszeléshez csoki
A vaníliával és a fahéjjal, vagy fahéjrúddal körülbelül 5 percig melegítsük a tejet, majd szedjük ki belőle a fahéj rudat, ha azzal készítettük. A fehér csokit apró darabokra tördeljük, és hozzáadjuk a forró tejhez, és addig kevergetjük, amíg a csoki el nem olvad benne. Ezután folytonos kevergetés közben levesszük a tűzről, és poharakba töltjük. A tetejére fújjunk tejszínhabot, és díszítsük csoki reszelékkel, és fahéjjal szórjuk meg.
A forró csoki kiváló ital azok számára, akik szeretik az ínyencségeket, vagy akik nem szeretnek koffeintartalmú italokat fogyasztani, de kedvelik a forró, italokat, esetleg a csokoládét. Kínálhatunk mellé csokis kekszet, süteményt, vagy akár fogyaszthatjuk önmagában is desszertként.