A tartós testsúlycsökkenés eléréséhez a csökkentett energiatartalmú vegyes étrend a legalkalmasabb. Az alapelv a változatosság, melynek lényege, hogy naponta többször fogyasszunk mindenből egy keveset, ám tartózkodjunk a habzsolástól. A teljes értékű szénhidrátoknak és a fehérjéknek köszönhetően nem kell lemondani a jóllakottság érzéséről.
Egy átlagos napi étrend a következő:
Reggeli:
gabonapelyhek (müzli), méz, őrölt dió, reszelt alma joghurtban elkeverve
Tízórai:
egy szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, kevéske vaj, egy vékony szelet sonka, némi uborka vagy paradicsom
Ebéd:
Zöldséges gyümölcssaláta (zöldpaprika, paradicsom, alma, déli gyümölcs, paradicsom), sovány joghurt vagy kefir, kis majonéz
A hamis majonéz (1 db tojásfehérje, 10 ml olívaolaj, 1 dl sovány tejföl, vagy kefir, citromlé, só, édesítőszer) minden salátához adható.
Uzsonna:
kétszersült, gyümölcs
Vacsora:
Rizses borjúragu párolt gombával vagy csirkemáj-rizottó, gyümölcs
Számtalan alternatíva létezik diétás receptügyben, szemezgessünk közülük a teljesség igénye nélkül:
A reggeli elbagatellizálása súlyos zavarokat idézhet elő szervezetünkben, ezért soha ne hagyjuk ki! A legegyszerűbb a turmixokat elkészíteni, sok-sok gyümölccsel (kivi, banán, narancs, citrom, alma, eper, stb.).
A szokatlan levesek közül ajánlható a zellerkrém leves. A leveskockából készült leves-alaplében megfőzzünk egy-egy zellert és burgonyát, majd összeturmixoljuk, reszelünk bele szerecsendiót, borsot, sózzuk, és egy pillanatra még egyszer felforraljuk. Tálaláskor pirított zsemlekockát dobunk bele.
Hogy ne csak karácsonykor kerüljön a létfontosságú halból a terített asztalra, készíthetünk tengerihal-filét kapros sajtmártásban.
A grill sem maradhat ki az egészséges étrendből: almát, körtét, banánt, barackot, szilvát megtisztítunk, kimagozzuk, közel egyforma méretűre daraboljuk, majd váltakozva vékony nyársra húzzuk a gyümölcsdarabokat, megkenjük a páclével (méz, citromlé, csiliszósz, szójaszósz keveréke), és faszénparázson 5-10 perc alatt megsütjük.
A desszertek közül ma már elérhető a következő recept fő alapanyaga, a friss füge. Kikapart belsejét hozzáadjuk a gerezdekre vágott narancshoz, megszórjuk kókuszreszelékkel, esetleg kókusztejjel, és lehűtjük.
Saját magunk állíthatunk elő egyedi italokat is:
Izotóniás ital: 5 dl 100%-os gyümölcslé, 3 dl szénsavmentes ásványvíz, csipetnyi só
Nap-koktél: 1 dl málna- vagy narancsszörp, 5 dl narancsdzsúsz, 1 liter szénsavas ásványvíz, citromlé
Tea: forrásban lévő tejhez adjuk a teafiltert, mézzel ízesítve különleges aromát kapunk