A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain megtalálható. A banánt nagyon sokrétűen fel tudjuk használni. Meglocsolhatjuk kevés rummal, majd mézbe forgatva palacsinta tésztába kisütve igaza ínyencség. A banán kiválóan alkalmas a turmix készítéséhez is.
Vásárlásnál mindig kevésbé érett banánokat válasszunk, így néhány napig eltartható. A banánt ne tároljuk a hűtőszekrénybe, mert ott sokkal hamarabb beérik.
A banánról kevesen tudják, hogy nagyon hasznos is lehet, ha csípős magyaros étel után banánt fogyasztunk el rögtön megszünteti az égető érzést a szájban.
A megtisztított banán nem barnul meg, ha kevés citromlével meglocsoljuk.
A hideg, banános narancslevest a következő képen készítjük el:
Mielőtt elkezdjük az ételt készíteni egy evőkanál mazsolára öntsük rá annyi narancslikőrt, hogy ellepje. Minél tovább áll likőrbe a mazsola annál finomabb lesz. Egy narancsot megtisztítunk és cikkekre szedjük és felkockázzuk. Ezután a vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük 6 dl narancslével, hozzáadunk fél citrom és narancs lereszelt héját, ízlés szerint cukrot, 4-5 szegfűszeget és egy kisujjnyi fahéjat és takaréklángon állandóan kevergetve felforraljuk, majd a tűzről levesszük és hűlni hagyjuk. Mikor a leves már langyos habverővel belekeverünk 1 dl tejszínnel kikevert egy tojássárgáját. Tálalás előtt beletesszük a likőrös mazsolát, a kockára vágott narancsot és a karikára vágott banánt. Hidegen tálaljuk. Aki szereti a tejszínhabot, tálaláskor gazdagíthatja vele a levest. Nyári hőségben üdítő csemege.