Diéta és kímélő ételekbe, valamint csecsemő tápszerek készítésére is alkalmas. a gabonacsírák fogyasztása több ezer éves hagyományra tekint vissza. A régi görögök tömegesen használták az árpacsírát. Egyes vallási csoportok gyógyító- és regenerálóerőt tulajdonítanak a gabonacsíráknak. Tény, hogy a friss élő csíra növény olyan élettani anyagokat tartalmaz, amelyek alkalmasak a helytelen, egyoldalú táplálkozás ellen súlyozására, de a diétás kosztnak is kiváló kiegészítői. A csíráztatott magvak az időjárástól függetlenül az év bármely szakában előállíthatók. Ígéretes primőr pótlók, széles skálájú természetes vitamin- és ásványi-anyag források. A szójabab és a mangóbab csirája a legjobb minőségű hússal is felveszi a versenyt fehérje tartalom és -minőség szempontjából. A csirákban a tápanyagok könnyen felvehetők, jól hasznosuló formában találhatók. Fogyasztásuk szélesebb elterjedésével egészségesebb irányba tolódik táplálkozásunk. A szója az egyik legértékesebb növényi táplálék. Nagy biológiai értékű, fehérje dús termék. Meleg- és hidegkonyhai készítményekhez használható fel. A szójacsíra magában és egyéb zöldség félékkel is felhasználható friss saláták és franciás ételek elkészítésére, pörkölt szerűen, rizzsel, burgonyával, gombával stb. Darált húsok helyett töltelékekbe használható. A szójacsíra nyersen is ehető, csak úgy furcsa íze van, ezért ajánlatos a 10-12 perces főzés. a szója- és búza magvakon kívül természetesen más növények magvai is felhasználhatók csírák előállítására, pl. a mangóbab, a kukorica.