A sütemény szó származása valószínűleg onnan ered, hogy olyan édes vagy sós tésztaféléről van szó, amelyet összeállítás után valamilyen módon kisütnek. Ebből azt a következtetést is le lehet vonni, hogy sütés nélküli sütemények a sületlenségek. A sületlen sütemények nagyon praktikusak. Nyáron nem fűti 40 fokra a lakást, elrontani szinte lehetetlen és még egészségesek is, ha nem cukros zsák méretű cukorral készülnek.
Ez a recept egy sütés nélküli, elronthatatlan, idényjellegű gyümölcsökkel fenségessé tehető egészséges túrótorta elkészítésének leírása.
Szükséges kellékek: levehető karikás tortaforma, habverő, 2-3 tál, kis edény a zselatin elkészítéséhez
Hozzávalók:
- 1 csomag babapiskóta,
- 25 dkg kockatúró, a zacskós túl darabos és érezni a darabjait a tortában,
- 2 dl habtejszín,
- 5 dl natúr joghurt,
- 1 csomag étkezési zselatin,
- 1 csomag tortabevonó zselatin ,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 dl tej,
- cukor ízlés szerint,
- 1 citrom
A tetejére gyümölcs, tetszés szerint, lehet őszibarack, szőlő, alma, körte, meggy, cseresznye, banán, amit csak szeretünk.
A natúr joghurt helyett használható gyümölcsös ízesítésű joghurt is, amely összhangban van a tetejére kerülő gyümölccsel. Ebben az esetben nincs szükség cukorra. Pl. málnás joghurt, a tetejére málnaszemek, és málnás ízesítésű tortaszelével fantasztikusan finom, üde és szemre is tetszetős desszert.
Mielőtt hozzákezdenénk a túró és tejszínt jól hűtsük be. Reszeljük le citrom héját, de ne feledjük megmosni előtte.
Elkészítés
Egy olyan edénybe öntsük a joghurtot, amelyet tűzre lehet tenni és kis lángon kezdjük el melegíteni. Lassan keverjük hozzá az étkezési zselatint, ügyleve arra, hogy ne legyen csomós. Mikor látjuk, vagy érezzük, hogy már elolvadt a zselatin, (nem kell forrásig hevíteni) akkor a tűzről levesszük és áttöltjük egy hideg edénybe.
Helyezzük a tortaformát egy tálcára.
Egymás mellé fektessük a piskótákat a tortaforma aljába, egy soron. (Az összes piskótára nem lesz szükség.)
A tejet felforraljuk, (aki édesen szereti, tehet bele cukrot, de a babapiskóta önmagában is édes) és meglocsoljuk vele a piskótát, óvatosan csak annyira hogy ne tocsogjon, de a piskóta szívja meg magát.
Közben keverjük egyet a joghurtos zselatinon.
A túrót keverjük ki a cukorral ízlés szerint, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával. Tegyük vissza a hűtőbe.
Iktassunk be egy újabb joghurtos zselatin keverést.
A tejszínt öntsük bele egy magasabb falú edénybe, és verjük fel kemény habbá.
Ismét keverjük meg a zselatinos joghurtot.
A túrót kivesszük a hűtőből és belekeverjük a joghurtot, fontos, hogy a joghurt ekkora már langyon legyen. Majd óvatosan forgassuk bele a kemény tejszínhabot is.
Könnyedén önthető fehér, masszát kapunk, de nem túl híg,. (Ha gyümölcsös joghurtot használtunk, akkor természetesen nem fehér a színe a masszának.)
A masszát öntsük a piskótára, simítsuk el és fedjük le, majd tegyük a hűtőbe. Néhány óra állás után, ha ujjunkkal megérintjük, érezni fogjuk, hogy kemény, nem ragadós anyagot érintünk.
A gyümölcsöket szeleteljük fel és szépen helyezzük el a torta tetejére.
A színes ízesített tortabevonót főzzük fel a tasakon lévő utasítás szerint. Használhatunk színes íztelen zselatint is, akkor gyümölcscsel harmonizáló 2,5 dl gyümölcslével főzzük fel.
Ha kész van, vegyük le tűzről és folyamatosan kevergetve hagyjuk kihűlni. Vigyázni kell ara, hogy ne legyen forró, mert akkor a torta „megissza”. Ne legyen túl hideg, mert akkor nem lesz szép sima tortánk, hanem „göröngyös” lesz a teteje.
Ha túl sokáig várunk, akkor a zselatin megszilárdul, de az nem olyan nagy probléma, mert kicsit melegítünk rajta és újra folyékony lesz.
Ha a torta beitta akkor már nem tudunk tenni semmit. Ha a zselatint a tortára öntöttük és darabos lesz, azt egy forró hajszárítóval óvatosan még simára lehet varázsolni.
Öntsük a megfelelő állagú zselatint a gyümölcscsel kirakott torta tetejére és tegyük vissza a hűtőbe a kész tortát.
Tálaláskor a tortaforma belső szélén simítsunk körbe késsel egy késsel, vigyázva, hogy a tortát sértsük meg. Vegyük le a torta karikáját és szeleteljük a szokásos módon ezt az üdítően szép és finom desszertet.
Ebből a sütés nélküli süteményből azonnal ajánlatos dupla adagot készíteni. Dupla adagot készíthetünk szögletes nagyobb méretű tepsiben, vagy műanyag dobozban. Az egy csomag piskóta elég a dupla adaghoz a többi hozzávalóból dupláját kell számítani. Kockákra szeletelve tálaljuk.
Ekkor sületlen süteményünket sütés nélküli túrókockának becézhetjük.