A kalcium testsúlyunkra gyakorolt hatása fontos szerepet tölt be az anyagcserében, felügyeli a zsírsejtekben a zsírégető folyamatokat. A belek belső falára tapadt zsírba kapaszkodik. A kalcium és zsír ilyen egyvelege szappanhoz hasonló, ami képtelen felszívódni a bélfalon át, ezért természetes úton távozik szervezetünkből. A zsírsejtek, közé beépülve gátolja új zsírsejtek kialakulását. A kalciumdiétában épp ezért nem kell számolni a kalóriákat feltétlen, elég, ha sokat fogyasztunk belőle. Ajánlott beviteli mennyiség egészséges életmódnál 600-1000 milligramm, gyermekeknek 400 milligramm. A fogyókúra ideje alatt ne menjünk 2500 mg fölé!
Egy adag joghurt már fedezi a napi kalciumadagunk felét. Kiváló kalciumforrás még a lazac, szardínia, bab (konzerv is) szójatej (főleg ha kalciummal dúsított), a zöldleveles zöldségek is gazdagok ebben a vitaminban, de többségükben oxalát tartalmaznak, ami leköti a kalciumot, és ez által elérhetetlen a szervezet számára.
A fodros és leveles kel, vagy a kerti zsázsa viszont oxala mentes. Olajos magvakban nehezebben szívódik fel. Fogyasszunk sok tejterméket. És ne feledjük az ásványvizet sem étrendünkből.
Néhány élelmiszer kalciumtartalma 100g-ra vetítve milligrammban
Rízs 8mg Banán 11 mg Teljes búza 39mg
Zabpehely 71mg Sovány tehéntúró 90mg Mazsola 110mg
Tehéntej 120mg Spenot 113mg Szójaliszt 200mg
Dió 202mg Mandula 238 mg Petrezselyem-zöld 245mg
Olajos hal 270 mg Mogyoró 290mg Tökmag 657 mg
Juhtúró 400mg Sajtok 400-850mg Mák 968 mg
Enyhíti az allergiás reakciókat, emellett szerepet játszik a véralvadásban és a csontritkulás-megelőzésében. Izomgörcsökre és gyomorégésre is használhatjuk.