A tejtermékek többféle komoly bajt is okozhatnak. Ezek közül a legismertebbek a tejben levő laktóz vagy tejcukor megemésztésével kapcsolatos problémák. Ezt laktóz-intoleranciának hívják. Oka az, hogy a bélben nem termelődik a laktózt lebontó enzim, a laktáz.
Tehéntej-intolerancia az öt év alatti gyermekek hét százalékánál, és a felnőttek több mint tíz százalékánál fordul elő. Laktáz hiányában nem történik meg a laktóz lebontása, hanem változatlan formában jut el a vastagbélbe.
Itt a baktériumok megerjesztik, és az erjedés miatt has puffadás, hasfájás és hasmenés következik be.
A laktáz enzim örökletes hiánya nagyon ritkán fordul elő, és a születést követően hamar kiderül. Sokkal gyakoribb, hogy egy bélrendszeri fertőzést követően átmenetileg lép fel enzimhiány és tejcukor-intolerancia.
Másoknál a tejben található fehérje vált ki allergiás reakciót, aminek az intoleranciához hasonló tünetei vannak. Ez jóval ritkább betegség, mint a laktóz –intolerancia, és bármely életszakaszban előfordulhat.
A laktóz-intoleranciában szenvedők egy része fogyaszthat egy kevés tejet és tejterméket a tünetek kiváltása nélkül. Súlyosabb esetekben azonban teljesen száműzni kell a tejterméket az étrendből, és egyéb élelmiszerekkel, például szójával vagy más, laktóz mentes táplálékkal kell helyettesíteni.
Mivel a szervezet kálcium forrásai között a tej és a tejtermékek fontos helyet foglalnak el, elhagyásukkor különösen oda kell figyelni arra, hogy a szervezet elegendő kálciumhoz jusson. Ezt akár táplálék kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. A kálcium pótlása különösen gyermekkorban fontos.
Nagyobb mennyiségű kálciumot találunk például a konzervhalakban, a szardíniában, a leveles zöldfőzelékekben, pl. a spenótban, valamint a sárgabarackban, a szezámmagban.
Címkékkalcium laktáz laktóz tej tejtemék
Ezt mindenképpen olvasd el!
Poratka allergia
Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …