Ez a finom könnyű kevert kis teasütemény a gyerekeim egyik kedvence. Francia konyha remeke. Íze a piskótáéra emlékeztető. Története a 18.-19. századba nyúlik vissza. Egy francia Madeleine nevű lány sütötte a Lotaringia hercegének. Azóta meghódította a világ ínyenceit.
Könnyű elkészíteni és nagyon finom. Sütés előtt be kell szerezni a sütemény elkészítéséhez szükséges formákat melyek áruházakban kaphatóak.
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csom. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 10 dkg ráma vaj
- Reszelt citromhéj
- Díszítéshez porcukor
Első lépésben a szoba hőmérsékletű tojásokat egy tálban habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Kézi habverőt használjunk. Ezt követően adjuk hozzá kanalanként szitálva a lisztet és a puha vajat, valamint a citrom reszelt héját. Az egészet egynemű masszává kell kidolgoznunk. Ezt követően egy negyed órára hűtőbe tesszük.
A Madeleine formákat amely shell kagyló alakúak a sütés előtt ki kell vajazni és vékonyan lisztezni. A formákba a masszából nem szabad túl sokat tenni, mert a tészta megnő a formában. Én egy teáskanálnyit szoktam tenni a forma közepére.
Előmelegített sütőben (gázsütő 180 ° C) (villanysütőben 200 ° C) 10 percig süssük. Figyelni kell, a sütik magasságát és színét.
Tálcára téve porcukorral meghintve nagyon szépek és finomak!
A tésztájába tehetünk kakaóport, diót, mandulát is.
20 perc alatt elkészíthető.
Jó étvágyat!