Ezek a kekszek sokkal egészségesebbek, mint amiket a boltban lehetne megvenni, és persze finomabbak is. A liszt részben magokkal vannak helyettesítve, így több jó szénhidrátot tartalmaznak. Cukor is kevesebb van bennük, mint a legtöbb receptben, de helyettesíthető édesítőszerrel is. Viszont ha így teszünk, vigyázzunk arra, hogy abból kevesebb kell, kb. 11 dkg. Viszont ha a lisztet teljes kiörlésűre cseréljük, akkor túl nehézzé válhat a tészta. Maximum a liszt felét helyettesíthejük teljes kiörlésűvel.
A lentebb leírt keksz készítési módszert másmilyen kekszeknél is alkalmazhatjuk. Gyorsabb és egyszerűbb mint nyújtani a tésztát.
12 dkg átszitált búzaliszt
12 dkg mag mix finomra darálva:
4 dkg mandula
4 dkg dió
4 dkg török mogyoró
1 sütőpor
4 vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
15 dkg cukor
15 dkg margarin
½ dl tej (kb., nem szabad egyszerre bele önteni)
4- 5 kávéskanál kakaó
10 dkg darabolt étcsoki, vagy nugát csoki
mandula és/vagy török mogyoró darabok
A sütőt jól felforrósítjuk.
Először összerakjuk a száraz anyagokat és elkeverjük. A tojást jó előbb egy külön edénybe verni, csak utána beleönteni. A margarin és a tej hozzáadása után összedolgozzuk a tésztát. A csokit összevágjuk, nem reszeljük, és ekkor adjuk a tésztához. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé a tésztában egyenletesen fellelhető legyen. Konyharuhával letakarva 30 percre a hűtőben pihentetjük.
A tésztát kidolgozása után a elosztjuk felébe, deszkán nyújtófa méretűre és alakúra hengergetjük. 1 ½ – 2 cm-es darabokra szeljük lisztbe mártott késsel. Tenyérrel lelapítjuk. A tepsibe bele tesszük, hagyunk helyet köztük (a normál gáz sütőbe való tepsiben a keskenyebb oldalán 4 sor, a szélesben 5 sor lesz). Mogyorót vagy mandulát teszünk a tetejére, ami így szépen meg fog sülni. Lehetőleg héj nélkülit használjunk.
MINDÖSSZE 10 percig sütjük. Jól fel fog jönni.
1 hozzászólás
Pingback: 2011-06-29 napi nyertesek | CikkPress – az író közösség