Vaníliás kávé: A vaníliarudat vágjuk fel apró darabokra, és keverje az őrölt kávészemekhez. Következő feketéje lágy vaníliazamatú lesz. Vanília illat: A vaníliarudat csomagoljuk be selyempapírba vagy pergamenbe, helyezze a konyhaszekrénybe vagy a hűtőbe, és máris érződik a vanília finom, selymes illata. Vaníliás tea: Keverjük el az apróra darabolt vaníliababot jó minőségi fekete tea-levelekhez. Mielőtt nekiállunk a finom vaníliaillatú tea főzésének, két héten át tartsuk a keveréket jól lezárt edényben, száraz, hűvös helyen!
Vaníliás mascarpone: Keverjünk el 250 g mascarponét 60 ml tejszínnel és 1 teáskanál vaníliakivonattal, szitáljon bele porcukrot. Apró tortaformákba töltve és friss gyümölccsel megpakolva, vagy desszertekhez, sűrű tejszín helyett nagyon finom! Vaníliaszirup: Tegyünk lábosba egy kettévágott vaníliarudat, 250 g cukrot és 375 ml vizet. Kis tűzön addig kevergessük, amíg a cukor elolvad,
azután hagyjuk tovább főni, hogy az íz jól kiolvadjon. Készíthetünk vele igazi vaníliás tejturmixot, önthetjük jégkrémre vagy a forró reggeli zabkására. Hűtőszekrényben tároljuk. Vaníliás juharszirup: Melegítsünk fel egy lábosban 300 ml sima juharszirupot
két félbevágott vaníliarúddal. Pár percig főzzük lassú tűzön, addig, amíg a juharszirup illatozni nem kezd. Hűtőszekrényben tároljuk, joghurthoz, gyümölcsökhöz, palacsintához tálaljuk. Vaníliás cukor: A vaníliás cukor nem más, mint vaníliababbal illatosított cukor. Lágy zamatú ízesítőként gyakran használjuk sütéshez. Nagyon finom reggeli gabonapelyhekre, zabkására vagy kávéba szórva is. A boltokban kapható vaníliás cukrok viszont többnyire csak utánzatok. Vaníliás cukrot készíthetünk úgy is, hogy a rudat
beletesszük a cukorba, vagy a cukrot és a vaníliababot összedaráljuk, azután átszitáljuk, és a bab külső részének megmaradt nagyobb darabjait kivesszük!
Címkékcukor juharszirup tejszín vaníiliabab vanília
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hideg, banános narancsleves
A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …