A forgatáshoz kristálycukor, és a forma kialakításához házi citromfacsaró.
Elkészítés: A darált kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a lekvárral, és a kevés tejjel összegyúrjuk. Benedvesítjük a kezünket, és veszünk egy kis marékkal a tésztából. Kis golyót formálunk belőle, és megforgatjuk kristálycukorban. Ebből a mennyiségből, körülbelül 25-30 kis golyócskának kellene kiférnie. Eközben megcsináljuk a tölteléket. A gesztenyepürét összekeverjük a porcukorral, és a keksszel, és a vajjal. A vajat jó, ha előtte kb. egy órával kivesszük a hűtőből, és szobahőmérsékleten tároljuk, mert így puhább lesz, és sokkal könnyebb vele dolgozni. Teszünk bele ízlés szerint rumaromát, és ezt az egészet egy masszává összedolgozzuk. Ezután folytatjuk tovább, a kis gombócokkal. Fogunk egy golyót, és egy felfordított citromfacsaró belsejébe nyomjuk- pontosabban csak a falához. A gesztenyés töltelékkel pedig megtöltjük az üreget. Ezután, mivel már cukorba mártottuk, könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, ami kívülről diós, belülről gesztenyés. Miután kész az összes golyó, egy tálcán a hűtőbe rakjuk. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Minimum 3-4 órát álljon a hűtőben.
Ez a finom sütemény hamar elkészíthető, és garantáltan mindenkinek ízleni fog. Dió helyett tehetünk bele mogyorót, ha azt jobban szeretjük, vagy akár mandulát is. Aki szereti, a közepébe ráadásként tehet egy szem meggyet.
Hozzávalók:
- 15 dkg háztartási keksz
- 20 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 4 dkg keserű kakaó
- 2 kanál baracklekvár
- esetleg kevés tej
- A töltelékhez:
- 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg háztartási keksz
- 10 dkg vaj
- egy kevés rum aroma