A muffinoknak számos variációját ismerjük, a két alaptípus az édes, és a sós muffin. A muffin alapvetően egy olyan kis papírba csomagolt süti, amely különböző ízesítésű, és különböző töltelék lehet benne. A sós muffin később terjedt el, és máig nem örvend akkora népszerűségnek, mint édes társai. Valószínűleg azért, mert az emberekben az alapvető muffin mindenképpen édes, legalábbis azt juttatja eszükbe először a muffin szó. A sós formációnak is vannak finom receptjei, ám az igazi hamisítatlan muffin, amit süteményként fogyasztunk, az az eredeti, citromos alap ízű édes muffin.
Az alap recept tehát a következő, nincs szükség sok hozzávalóra, bármikor az otthon lévő alapanyagokból is összedobhatjuk, és úgy ízesítjük, ahogy épp kedvünk tartja.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- mazsola ízlés szerint
- 1 citrom reszelt héja
- 16 dkg sima liszt
- 12,5 dkg vaj, vagy margarin
- 12 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- mignon, vagy muffin papír
Elkészítés: A sütőt már az elején melegítsük elő 200 fokra. A mazsolát és a reszelt citromhéjat és egy kevés lisztet összekeverünk. A vajat, vagy margarint krémesre keverjük a cukorral, ezt a legkönnyebben robotgéppel tudjuk megtenni, és így érjük el a kellően krémes állagot is. Hozzáadjuk a tojást is, és tovább keverjük. Beledolgozzuk a mazsolát, de ha nem szeretjük, azt nyugodtan kihagyhatjuk belőle, anélkül is ugyanolyan finom lesz a tészta. A lisztet, és a sütőport is tegyük bele, és keverjük össze az egész masszát. Ez lesz az alaptészta. Ebbe tehetünk még akár gyümölcsdarabokat, csokoládé darabokat, stb., ízlés szerint. Töltsük a sütőformákba, háromnegyedig, és 10-15 percig süssük. Szurkáljuk meg, mielőtt kivesszük a sütőből, hogy teljesen megsült e. Ha kész, a tetejére csorgathatunk csokit, vagy megszórhatjuk porcukorral is, de akár lekvárral is ehetjük.