Birsalmasajt és befőzés

A birsalma sajnos, sokak által elfeledett gyümölcs, pedig nagyon sokféleképpen felhasználható az étkezések soránFanyar íze miatt nem is kedvelik, de vitamintartalma és élelmi rost -tartalma miatt többet kellene fogyasztani e gyümölcsből.Birsalmából készíthetünk kompótot, lekvárt és birsalmasajtot, de eltehetjük cukor nélkül is mártásnak, levesnek.

Kompót

Ha kompótnak tesszük el, akkor a birsalmát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és ecetes citromos vízben megmosva üvegekbe rakjuk.Egy kg hámozott gyümölcsre 40 dkg cukorból sűrű szirupot főzünk, forrón a gyümölcsre öntjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük

Lekvár

A lehámozott, hibátlan héjakból, az egészséges torzsákból és az apróbb birsekből lekvárt főzhetünk. Jól megmosva, feldarabolva nagyon kevés vízben puhára főzzük, áttörjük, majd a masszát lemérve minden kg-hoz 30 dkg cukrot teszünk.A cukorral együtt kb. 20 percig főzzük, egy késhegynyi benzoesavas nátriumot keverünk bele, forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

Levesnek, mártásnak

Levesnek, mártásnak cukor nélkül tesszük el a birsalmát. Meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és üvegekbe rakjuk. Egy liter vizet felforralunk, feloldjuk benne 1 dkg benzoesavas nátriumot, forrón az üvegekben lévő gyümölcsre öntjük, és száraz gőzbe tesszük.

Birsalmasajt

A sajthoz a birsalmákat megmossuk, hibás részeit kivágjuk, a gyümölcsöt négy vagy hatfelé szeljük, de nem hámozzuk meg, és annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi, fedő alatt puhára főzzük.Ha megfőtt, a levét leszűrjük, a birset szitán áttörjük. és a pépet megmérjük. Egy kg péphez81 dkg cukrot veszünk, és a birsalma lecsorgatott levével -amely azonban 80 dkg cukorhoz ne legyen 2 dl-nél több- szirupot főzzünk.A szirupot elkeverjük a birspéppel, belecsavarunk egy citrom levét, és állandóan keverve sűrűre főzzük.Ha a pépből egy kávéskanálnyit tányérra teszünk, és az néhány perc alatt megdermed, akkor a sajt elkészült.Hideg vízzel kiöblített formákba vagy tányérba öntjük-néhány gerezd diót vagy hámozott mandulát is tehetünk bele- egy-két nap múlva pergamenpapírra borítjuk, és szellős helyen szikkadni hagyjuk. Így tartjuk fogyasztásig.Fogyaszthatjuk pl. dióval csemegeként, vagy használhatjuk süteménybe, töltelékekbe.

Kapcsolódó fórumok:

  • birsalmasajt cukor nélkül
  • birsalmasajt tárolása
  • birsalmasajt hatása
  • birsalmasajt egyszerüen
  • bírsalmasajt
  • birsalmasajt cukor nélkül recept
  • birsalmasajt készítése cukor nélkül
  • birsalmasajt ára
  • birsalmasajt készítése sütőben
  • birsalmasajt mikróban

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!