
Évszázadok óta kedvelt párosítás a citrom és a hal. Mind a hal, mind a citrom értékes összetevője és szereplője a gasztronómia világának. A citromot egyébként évszázadok óta gyógyszerként is használják. A középkorban a pestis ellenszerének is hitték, sőt vizelethajtó, sebösszehúzó, fertőtlenítő és vérzéscsillapító „eszköznek” is tartották. Most azonban fűszernövényként való felhasználását alkalmazzuk, egy remek citromos-paradicsomos keszeg keretén belül.Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes keszeg, só, 4 szelet citrom, 4 gerezd fokhagyma, 4 friss kakukkfűágacska, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 ringli, 1,5 dl félédes fehérbor, 1 doboz (kb. 40 dkg) hámozott paradicsom, só 1 kávéskanál cukor, 4 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál aprított friss petrezselyemElkészítés: A megtisztított halakat kívül-belül folyóvíz alatt leöblítjük, konyhai papírtörlővel leszárogatjuk. Hasüregeket jól besózzuk, beleteszünk 1-1 citromszeletet, tisztított fokhagymagerezdet és egy ágacska kakukkfüvet. A halak mindkét oldalát bedörzsöljük az olívaolajjal, majd tepsibe tesszük. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat és a megtisztított, vastagabb szeletekre vágott vöröshagymát, a zúzott foghagymával együtt megpirítjuk. Belekeverjük az áttört ringlit, a fehérbort, a felaprított paradicsomot, és a paradicsomkonzerv levét. Sóval, cukorral, citromlével, és a petrezselyemmel ízesítjük. Fedő nélkül addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik. Ha kész, az előkészített halra öntjük, és a forróra melegített sütőben 20 percig sütjük. Akkor jó ha villával megszurkálva a hal húsa szétomlik. Burgonyakrokettet kínálhatunk hozzá.
Kapcsolódó fórumok:
- paradicsomos dunsztkötés
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!