
Az elmúlt években egymást érik az újabbnál újabb gyógyhatású „anyagok” felfedezésérő szóló hírek, ami bizonyára nem kerülte el a téma iránt érdeklődők figyelmét sem.A napvilágot látott kutatási eredmények azonban nem gyógyszerekre vonatkoznak, hanem arra próbálnak választ adni, hogyan segíthet például a zabpehely a szívbetegségek, a lazac az asztma tüneteinek enyhítésében, a földimogyoró a magas koleszterinszint csökkenésében, vagy a joghurt az ekcéma elleni harcban.A „csodaszerek” tehát, úgy tűnik, a patika helyett elsősorban a konyhában kell keresnünk.Megint egy újabb divathóbort, legyinthetnénk.Csakhogy bizonyos élelmiszerek gyógyhatását már több ezer évvel ezelőtt jól ismerték. Hippokratész, a modern orvostudomány atyja össze is foglalta, melyek ezek, megemlítve többek között például a borban áztatott kenyeret és a főtt halat.Üzenete azonban az évszázadok során feledésbe merült.Napjainkig csak igen kevés orvos javasol étrendi megoldásokat egy-egy betegség kezelésére.A valózás azonban már elkezdődött.
Mi vezet ehhez?Előszór is, ma már sokkal többet tudunk a leggyakoribb betegségek kiváltó okairól.A kutatók rájöttek, hogy például az ízületi problémák nem egyszerűen az ízületek elhasználódásának és kopásának az eredményeként jelentkeznek, hanem bizonyos kémiai anyagok, az ún. szabad gyökök is felelősek a károsodásért.E felismerésből következett azután egy újabb felfedezés: ha a szabod gyököket semlegesítő antioxidáns anyagokat bőségesen tartalmazó zöldségekből és gyümölcsből többet fogyasztunk, kivédhető a súlyos esetben akár mozgáskorlátozottsághoz vezető ízületi gyulladás.De többet tudunk ma már az egyes élelmiszerek gyógyhatásairól is.Tudjuk, hogy a tökmag bevethető a prosztata-megnagyobbodás ellen, hogy a rendszeres joghurtfogyasztással vissza szoríthatók a fekélyt okozó baktériumok, és hogy a káposzta elősegíti a gyomor nyálkahártyának gyógyulását.
Mi változott még?Többek között az, hogy az orvostársadalom kezdi komolyan venni a kutatási eredményeket.Az orvosok ma már sokkal gyakrabban ajánlják a táplálkozásterápiát a mindennapi betegségekre. Ez pedig kétségtelenül jó hír!Ki ne kapna be szívesebben egy kocka étcsokoládét, mint drága pirulákat, amelyek sok esetben súlyos mellékhatásokkal járnak?De a legnagyobb előnye mindenképpen az, hogy az egészséges élelmiszerek többszörösen jótékonyak a szervezett számára, ami a gyógyszerek jelentős részéről sajnos egyáltalán nem mondatható el.Az ételek tehát, amellett, hogy fogyasztásuk élvezetes, komoly gyógyhatással is rendelkeznek.Tehát, azt ajánlom a mai háziasszonyoknak,hogy a napi menü összeállításánál ,olyan élelmiszereket válogassanak,ami esetleges beteg hozzátartozóiknak nemcsak az éhségét csillapítja,de az egészségét is megvédi.
Kapcsolódó fórumok:
- ananász fagyasztása
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!