
Az emberek általában szívesen fogyasztanak több, kevesebb csokoládét. Mint ismeretes a kakaó Dél-Amerikából származik, az őslakos indiánok az ie. 600-as években már jól ismerték. Később az amerikai kontinens felfedezői is megkóstolhatták a kakaó és víz keverékéből származó italt. Lassanként Európában is ismertté vált, bár volt időszak amikor felismerve jótékony hatását, patikában árusították. A csokoládékészítésben áttörés a XIX. sz-ban történt, amikor már elő tudták állítani a kakaóport, és azt kakaóvajjal elegyítve megkapták az első csokoládékat. Ma már szerencsére rengeteg féle csokiból válogathatunk.Ha nem pusztán csokoládéra, hanem inkább belőle készült süteményre vágyunk, jó választás a következő tortarecept kipróbálása. Készítsünk először egy 6 tojásos kakaós piskótalapot, a szokott módon. Mindenkinek megvan az erre bevált módszere, de a lényeg a tojások felverése, akár szétválasztva a fehérjét a sárgájától, akár egyben hagyva/ így kicsit tovább kell verni/, közben hozzá a 6 evőkanál cukrot, végül a 6 evőkanál lisztet kevés sütőporral, és 1-2 kanál kakaóval óvatosan hozzá kell keverni. Használhatunk sima,- vagy réteslisztet, sőt 1-1 kanál lisztet helyettesíthetünk darált dióval, vagy mandulával. Lehetőleg kör alakú tepsiben, kb. 180 fokon tűpróbáig sütjük.A krémhez kb. 25 dkg étcsokit beletördelünk 4 dl tejszínbe, és ezzel lassú tűzön felfőzzük. MIután levettük a tűzhelyről, időnként kevergessük. Ha kihült, kevés narancsaromát, esetleg kandírozott narancsdarabkákat tehetünk bele. Tegyük 1-2 órát hűtőbe. Ezután úgy verjük fel a csokis tejszínünket, mintha tejszínhabot készítenénk. Fontos, hogy jó kemény legyen. A tortalapot három részre vágjuk, és megkenjük a töltelékkel. Még finomabb lesz, ha az egyik csokirétegre ráfektetünk marcipánt. Ehhez natúr marcipánt kell vásárolni, amit porcukros deszkán vékonyra nyújtunk, és így helyezzük a csokirétegre. Ez természetesen megdrágítja a tortánkat, de így nagyon finom lesz. A krém mennyisége elegendő arra, hogy a tortában lévő két rétegen kívül a külsejét is bevonjuk vele, amelyet szeletelt mandulával díszíthetünk. Azok készítsék el, akik szeretik az „ütős” csokis édességeket.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!