A parlagfű pollenjeire érzékenyeknek nyáron érdemes figyelniük arra, hogy elkerüljék étkezésük során a keresztallergiát okozó élelmiszereket. Fogyasztásuk során sokkal közvetlenebb módon érintkeznek szervezetünkkel az allergén anyagok, mint a levegőből belélegezve.Iktassuk ki étrendünkből a magas hisztamin tartalmú ételeket, úgy, mint, az alkoholt (különösen a vörösbort), a füstölt húsokat és húskészítményeket, tengeri halakat, az érlelt sajtokat, a mogyoróféléket és az olajos magvakat, a csokoládét, ugyanis ezek az élelmiszerek felerősíthetik meglévő tüneteinket. Kifejezetten tilos ebben az időszakban sárga- és görögdinnyét, a banánt, a citrusféléket, az uborkát, a cukkinit, a tököt, paradicsomot, erjesztés útján előállított savanyúságot enni. A főzés, sütés és párolás csökkentheti az allergiát kiváltó hatást, ezért nyers gyümölcsök helyett inkább leveseket, kompótokat együnk. Helyettük válasszuk inkább a burgonyát, a káposztát, a karfiolt, a brokkolit, a karalábét, a salátát, a céklát, gyümölcsök közül a barackféléket, a szilvát, a cseresznyét, a meggyet, a szőlőt, az almát, a körtét vagy a bogyós gyümölcsöket. Az ezekből készített levekből és ásványvízből bőségesen igyunk naponta. A színhús – a füstölésen kívül – bármilyen módon elkészítve megengedett. Tejet, tejfölt, túrót, natúr joghurtot, kefirt, nem füstölt sajtokat bátran fogyaszthatunk. Az élesztővel készült, illetve magvas kenyerek, péksütemények szintén allergizálóak lehetnek, helyettük zab, korpa, búza, kukorica, rizs és árpa felhasználásával készült terméket vegyünk.A fenti élelmiszerek nem minden parlagfű allergiásnak okoznak ugyanolyan szintű érzékenységet. Kísérletezni viszont csak óvatosan ajánlott!
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!